Magyarinda MINI csatos hordozó

 

Mikortól – Meddig használható?

A Mini arra lett kitalálva, hogy már egészen az első időszaktól, tehát újszülött kortól használható legyen. Gyártói tesztek alapján 2,8 kilogrammos babára már szépen ráigazítható. 

Ugyanakkor a fejlesztés során cél volt az is, hogy ne kelljen pár hónap után lecserélni. Így a Mini várhatóan a pici 1-1,5 éves koráig szolgál ki. Attól függően, hogy babád milyen gyorsan éri el a 14 kilogrammos súlyt.

Hogyan hordozhatok vele?

A Magyarinda MINI bár rugalmas anyagú, de a csatosok szilárdságával. A hordozó hátrészét úgy alakították ki, hogy olyan stabilan tart, mint amikor a rugalmas kendőt három rétegben felteszitek. Így az elől és  csípőn hordozás mellett háton is biztonságosan lehet hordozni vele. 

Szétcsatolható vállpántjainak hála keresztezhetőek a vállpántok a háton elől hordozásnál, illetve e miatt lehet vele csípőn hordozni.

Háton hordozást akkortól szoktam javasolni formázott hordozóban, amikor a baba már tartja a háta felső szakaszát. Amikor már például ölbe véve, a hónaljától felfele önállóan tartja magát a kicsi, nyugodtak lehetünk a felől, hogy hátra vétel során nem rogy bele a hordozóba. Ez a miatt fontos, hogy a légútjai egy pillanatra se legyenek megnyomódva, biztosan kapjon levegőt.

Hogyan is néz ki részleteiben?

Ahogy általában a csatosok a Magyarinda Mini is rendelkezik egy derékpánttal, két vállpánttal és közötte egy hát vagy testrésszel. A derékpánt és a vállpántok simulnak a hordozó személyre. 

A Magyarinda csatosok derékpántja keményebb, mint a legtöbb típustársáé, ugyanakkor nem teljesen a többi Magyarinda csatostól megszokott keménység. Inkább stabilabbnak mondanám. Formájában a megszokott Magyarinda derékfájás-mentesítő tervezéssel, a derék vonalát követő. Ugyanakkor íveltsége visszafogottabb, egyenes-közelibb.  Teljes hossza három kemény részre, két (oldalanként egy) kicsi puhább és egy hosszabb, masszívabb részre oszlik. Ezen a részen fut a hordozó hátlapjának bújtatós része, amivel fokozatmentesen állítható a hordozó.
A derékpánton - a rugalmas bújtatós rész alatt is- végig fut a szakaszosan levarrt heveder, amivel aztán a derekunkon körbecsatolhatjuk. Megfelelően szorosra húzva az egész derékpánt felfekszik a derekunkra, és stabil támaszt nyújt neki.

A kemény felületeken futó hevederrészekbe a praktikusság jegyében karabinerek csatolhatóak.

A derékpánt hevederének szélessége 5 centiméter. Ha a derékpánt A 71-135 centiméteres heveder-hossza alkati adottságaink miatt kevésnek bizonyulna,  a Magyarinda Kiegészítők között találunk derékpánt bővítőt, amivel újabb 30 centimétert adhatunk a derékpánthoz. Ez úgy tudom egyedülálló a csatosok között.

És arra is van megoldás, ha valamilyen okból  zavar a derékpánt csattja. Erre fejlesztették ki a pocakpárnát. Ezt a kis gumihevederes párnácskát csak rá kell csúsztatni a derékpántra, és a megfelelő helyre igazítani. Így a derékpánt csattja egy szélesebb, kényelmesebb, puha felületen ér hozzánk.

A PRO vállpántjainak kialakításakor a 150-től a 200 centi magas felnőttekig mindenkire gondoltak. 
Különlegességük, hogy a pántok egy formatartó, de vékonyabb szivacsos részt kiszélesítve, igény esetén „kendősen” teríthetőek. Ezzel jobban eloszlatható a súly, mint önmagában a szivacsos pántmegoldással.

Kendőktől és mei taioktól ismert teríthető vállpánt hevederekben folytatódik, és egy kétoldalú csattal oldalt csatlakozik a hordozóhoz. Ez az oldalsó csatt teszi lehetővé a pántok keresztezését, illetve a csípőn hordozást. Azzal pedig, hogy mindkét oldalt állítható hevederű kézre álló lesz a pánt meghúzása mind elől, mind háton hordozáskor.

hát vagy testrész anyaga öleli a babát hátulról és alulról popsinál és combokban. Ez kötött pamut anyagból készül, ami erős, mégis kissé rugalmas, így a rugalmas kendők rásimulós, ölelős érzését adja a babád köré.
A Mini testrésze beépítetten, fokozatmentesen állítható. Az alsó részt, ami a baba terpeszét kell megtámassza tehermentesen egy derékpánton körbefutó vastag testrész-anyag. Milliméterről milliméterre lehet igazítani. A derékpánthoz a behúzott anyagot nem rögzítjük. A hordozás során az anyagok természetes feszülése tartja a helyén. 
hordozó magasságát a két oldalon, a testrészen lévő hevederekkel és létracsatokkal beépítetten tudjuk állítani. Illetve "buggyrosítással" ezen kívül is lehet igazítani a hordozó magasságát. 

A MINInek beépített alvókapucnija van. Ez már a szellős alvókapucnik családjából való. Lyukacsos, gyorsan száradó anyag, így kellemes, szellős érzés, amikor a baba fején van. Teljes egészében is ráterítheted a fejére, nem fogja akadályozni a szabad légutakat.
Az alvókapucnit oldalt gumírozással formázták a stabilabb fejtámasztás kedvéért. Összetekerve és a kis gumikkal rögzítve a "tekercset" megtámasztható vele a kicsi feje, mintha csak egy nyakpárnára dőlne le. Ez akkor is stabil megtámasztást ad, ha az alvókapucni mindkét pántját egyik oldalra rögzítjük. Arra, ahol a baba tarkója van.

Háton hordozáshoz is kényelmesre lettek kialakítva az alvókapucni pántjai. Kényelmesen hosszúak, így akkor is eléred, ha a karjaid nem különösebben hajlékonyak hátrafelé. :) Könnyedén fel fogod tudni tenni a pici fejére. A pántokat aztán a rajtuk lévő gomblyuk szerű nyílásnál egyszerűen csak be kell akasztani a vállpánt hevederén lévő csúsztatható kampóba. 

A MINI keresztpántja/ mellkaspántja levehető, hogy ha elől hordozáskor keresztezed a pántokat, ne zavarjon. Ami különleges a mellkaspánton, hogy nincs mind két oldalra rögzítve. 

Miből készül a hordozó?

A MINIben felhasznált anyagok kimagasló minőségűek. Egy Magyarinda nem fog kikopni vagy elhasználódni, kirojtosodni. (Legfeljebb ha a legkevésbé sem kíméled, és még a kutya is rágcsálhatja.) Egy Magyarinda csatos fél focicsapatnyi gyereket tuti kiszolgál. Ők nem csak mondják, itt valóban nincs kompromisszum a minőségi anyagfelhasználásban.

A hordozó teherviselő részei "95% pamut, 5% elasztán összetételű puha, speciális kötésű enyhén rugalmas"(1) kelméből, "erős, speciális szövésű, 100% pamut"(1) megerősített vászonból készülnek.

A vállpántok nem teríthető részének bélése minőségi habszivacs, ami garantáltan formatartóra kialakított. Nem fog lapulni, vetemedni. A derékpánt strapabíró és polifoamja szintén ezt tudja.
A hevederek exrta erősek. A csattok a nagy teherbírású, minőségi Dufralex csattok.
Az alvókapucni a Magyarinda szellős alvókapucnijáról ismert jól szellőző technikai anyag 
Még a cérna is, amivel az egészet varrták kiváló minőségű Madeira és Moon cérna.

Természetesen a "hordozó megfelel az EN 13209-2:2005 sz. európai normának, a textilek ÖKOTEX minősítésűek, a babahordozó egyetlen alkotóeleme sem tartalmaz mérgező, kisbabád számára káros anyagot."(1)


Miért ezt válasszam?
Miben különleges a MINI?

A Magyarinda Minije abban különleges, és ezért is érdemes választani, mert csatosként egy rugalmas kendő szerű anyag a testrésze. A rugalmas anyagok a dekor - és részben a szövött kendő - anyagokhoz képest lágyabbak, simulékonyabbak, innen jön az ölelősebb jellege is. És egyébként ebben a tulajdonságában rejlik a súlykorlátozottsága is. 

Azért is érdemes választani a MINIt, mert beépítetten állítható. Milliméterről milliméterre összehúzható a hátrész alja, így pontosan tudja követni, ahogy egyre nagyobb a babád térdhajlat-távolsága. A magasság is beépítetten állítható.

Annak, aki kevésbé szereti a szivacsos vállpántokat vagy jobban szereti a kendős vállmegoldásokat, a teríthető vállmegoldás igazán csábító lehet. 

Mi szól ellene?
Mint minden csatos esetében, a MINI minden zseniális újítása ellenére is egy formázott hordozó. Ebből adódóan a babára igazíthatóság bizonyos szintig korlátozott.

Mire figyeljek, ha vásárolok?

Kiegészítők és tartozékok
A MINInek az alvókapucnija beépített, tartozéka a tárolózsákja. Minden további tartozékot külön kell megvásárolni hozzá.

Használtan
Mivel a MINI 2022. júniusában debütált, használtan még nem nagyon kapható.  A Magyarinda minőséget ismerve, még egy jó pár évig nem lesz arról lereváns információnk, hogy mennyi idő után merülhet fel a rugalmas anyagokra jellemző esetleges nyúlás. Elviekben ez merülhet fel majdan a használt MINI vásárlásakor.

Szükséges ülni vagy állni tudás?

Had idézzem az enyémnél évtizedesen nagyobb hordozós tapasztalattal, konduktor-korai fejlesztő végzettségű kollégával bíró Hordozóház szavait: "A csatos hordozók biztonságos és egészséges használatához a babának nem kell tudnia ülni, állni vagy járni, mert ha ismerjük a módját, akkor a csatos hordozókban is létrehozható a baba mozgásfejlődésének pontosan megfelelő, jól megtámasztott testhelyzetet, ami tökéletesen terheletlen, kényelmes és egészséges a legkisebbeknek is. Ehhez az kell, hogy az adott csatos hordozó mérete és kialakítása a baba méreteinek és testalkatának megfelelő legyen, és hogy úgy rakjuk bele a babát a hordozóba, illetve úgy állítsuk be a hordozót, hogy valóban a kívánt pozíciót kapjuk."(2)

Hogyan kezeljem, tisztítsam?

Moshatod mosógépben nyugodtan, de kímélő programon, mosózsákban, 30 fokon. A makacs foltokat helyileg tisztítsd!
Centrifugázhatod is, de csak alacsony (700-800-as) fordulatszámon.
Mindenképp folyékony mosószert használj! A por alapú bennragad a szálak között. E miatt csúszósabb lehetnek az anyagok, és a babádnak sem jó, ha a mosóporos hurcit rágcsálja meg. Az öblítő szintén csúszóssá teszi a hordozó anyagát, hevedereit, csattjait.

Ha vasalni szeretnéd, mindig a belső felőli oldalról tedd! A gumikat, hevedereket, műanyag részeket kerüld el a vasalóval! 
Szárító gépben nem szárítható, és vegyileg sem tisztítható.

Extrém időjárásnak (tűző napsütés, közvetlen fagyhatás) igyekezz nem vagy csak nagyon korlátozott ideig kitenni. Ne felejtsd például strandoláskor a tűző napon! Szárítani se szárítsd tűző napon vagy fűtőtesten!

És egy tájékoztató a gyártótól: "FIGYELEM! Kezdetben a gyapjú szálak átbújását tapasztalhatod a vállpátoknál. Ezt egy egyszerű boholytalanítóval eltávolíthatod. Minél többet használod a hordozót, a gyapjú természetes tulajdonságának köszönhetően filcesedni kezd, tehát teljesen összeáll, és megszűnik a "szőrösödés"."(1)

További kérdésed van? KölcsönöznédMegvásárolnád?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

*
*
*
*
*



Források:


További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: