Európai babahordozó hét 2022.

 




🎉2022-es Európai babahordozó hét.🎉 


Május 2. és 8. között együtt ismét egy gondolat mentén hordoz Európa hurcis közössége.

Az idei év jelmondata : "A hordozós utunk".

🇺🇦A háború sajátos értelmet, apropót adott az EBW22 mottójának. A szervezők úgy döntöttek, idén elhagyjuk a szokásos 🌈 napi színkihívást. Minden nap a kék-sárga lesz a hivatalos szín.






Az #EBW22 témái

1. nap Felkészülés várandósság
2. nap Újszülött kor, 4. trimeszter
3. nap Hordozás újszülött kor után
4. nap Totyogók és ovisok hordozása
5. nap Tandem hordozás, hordozás különleges helyzetekben
6. nap Ki segített hordozós utadon?
7. nap A családod hordozós útja





🤰Az első nap témája a felkészülés, a várandósság.


🤱Mosolyalbum első lányunkkal várandósan nem emlékszem, hogy hallottam volna a hordozásról. Viszont már a gyermekágy alatt a hordozós infótárat bújtam.
🤱👧Másodszülött lányom már abszolút pocakhordozott volt. Ekkor a pocakkötések abszolút csak a funkcionalista énemet szolgálták ki.
🤱👧👱‍♀️Harmadik várandósságomra már a funkció mellé társult némi flancolás is. Próbálgattam a dizájnokat is. És mint a mellékelt ábra mutatja, pózoltam is az utolsó pocakot megörökítendő.
🤰 Pocakkötésekről hasznos-praktikust hoztam a weboldalon is.










A 2. #EBW22 ☀️ témája Újszülött kor, 4. trimeszter.


Nah ez az a hordozós időszak, amiről regényt tudnék írni. 😌 Első két lányunk turbóra járatta a "Ha letesznek megesznek a vadak, tehát a letévés kísérletére is eszeveszettül üvölteni kell."-elvet.🦁
Túlzás nélkül állíthatom, hogy ételt nem tudtam volna az asztalra rakni a hordozás nélkül. Ellenben a kosz, az jól lakott volna, mert tuti megevett volna minket. 😅

Két kisebb gyermekünkkel pedig hordozás nélkül körülbelül a kapuig jutottunk volna érdemben. Imádom a városunkat, de minden, csak nem akadálymentes. Babakocsival érdemben intézni bármit is, eléggé nehezített. Pláne Volán buszozni, vagy vonatozni. Egy gyerek mellett még csak-csak elbajlódik az ember. De amikor a babakocsiban ülő mellől egy-két tesó indul neki a szélrózsa minden irányába... Nah akkor van az, hogy egy gyereket magamra kötök, minden kézre egy-egy nővére, és miénk a világ.
Ebből a kis szösszenetből is látszik, hogy nagy híve vagyok a hordozásnak minél előbb. Ugyanakkor ismét megragadnám az apropót, hogy hangsúlyoztam a gyermekágyi regeneráció fontosságát. Arról hogy hogyan is lehet egészségesen hordozni a gyermekágyas időszakban, írtam korábban a weboldalamon.


U.i.: A képek amúgy megtévesztőek. Három különböző gyerekünk van rajta a kis keretekben.😀




Az #EBW22 3. napjának témája a hordozás az újszülött kor után.









Az újszülött kor utáni hordozás témához meglehetősen nehezen találtam képet. Pontosabban választani nem tudtam könnyen. Gyakorlatilag majd' az egész Szal Mik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldal, és a komplett www.szalmikhordozas.hu erről szól. A bejegyzéseim jelentős része azt igyekszik megmutatni, hogy a hordozás, mint lehetőség, hogyan tudja megkönnyíteni a mindennapokat. Mégis, úgy gondolom, bármi, amit a mi hordozós mindennapjainkból hozok, csak szemelvény. Minden család maga ismeri a legjobban a saját életvitelét. Lehetek bár én a hordozási tanácsadó, azt megmondani, hogy számotokra hol és hogyan nyújt könnyebbséget a hordozás, csak ti fogjátok tudni.


Az #EBW22 4. 🌞jának témája a totyogók, és az ovisok hordozása.

No, ebben (is) jók vagyunk. Kimaxoltuk, amit lehetett. 















⛽A bölcsibe szokás, és az első óvodai nap nehézségein egy kis út közbeni anya/apa hordozós töltés segítette át a lányokat.







🏙️A hurcira számíthattunk akkor is, amikor nagyvárosi csajok voltunk megfáradt elsőszülöttemmel például, és plázáztunk. Vagy mozi után el kellett jutni Budapest legjobb éttermébe, hogy igazán menővé tegye a napunkat a Vanek Úr Polgári Étkezde. 

🛳️És a családi kirándulás alkalmával is a hurci mentett meg minket, amikor kilóméterekre a céltól lerobbant a BKV hajó.
Az önjáró, öntudatos, de még fáradékony ifjúsághoz jól jön egy kis biztosíték a programokra. 
Mi bőven kihasználtuk a hordozás lehetőségét, amíg lassacskán legnagyobbunk már kinő a hordozós korból.

👶👧👦

📏Apropó! Emlékeztek, hogy csináltam egy összefoglalót arról, miket is értünk mi a hordozóknál mondott tól-ig-eken? 
A linkre kattintva csekkolhatjátok, vajon a ti apróságotok mennyire "szabvány gyerek".👉https://www.szalmikhordozas.hu/2021/11/tol-ig-szotar.html👈



 




5. nap témája a tandem hordozás, hordozás különleges helyzetekben.








Nálunk ugyan a két nagy között kicsi a korkülönbség, azért a rendszer szintű tandem hordozás nem volt jellemző. Nálunk leginkább akkor fordult elő két gyerek egy idejű hordozása, amikor betegetek voltak, és mindenkinek anya kellett, vagy felütötte fejét a testvér féltékenység. Ekkor azért minden felállásban volt rajtam két gyerek. Bár bevallom, legtöbbször nem raktam a másodikat is hordozóba, nehogy sokáig így maradjunk. :)

A klasszikus tandem hordozás a két gyerek egyidejű. hordozóban történő hordozását jelenti. Erről még tartozom nektek egy kis összefoglalóval. De ezt most vegyük fel majdan hozom listára. Most, célegyenesében a "Virágok az Édesanyákért" Első anyák napi virágültetés a Monorimamival szervezésének nem sok idő, energia marad az írásra.
Minden "matricababa" anyukája tudja, hogy a különleges helyzet általában nem a hordozás, hanem a hordozás nélküliség. 
Anyaságom első 3-4 évében az is extrémitásnak számított, ha egyedül tudtam elmenni wc-re.



Azért nálunk is adódott pár talán szokatlannak mondható hordozós hely.

Az egyik a Teide vulkán volt.





Egy másik pedig a Rehab Critical Mass.


Az EBW22 6. napjának témája:  Ki segített hordozós utadon?

Azt hiszem, esetünkben a legmarkánsabb útegyengető a hordozásban egyértelműen a @Hordozóház volt. (Bár nyilván a monori hordozós klubban is kaptam anyukaként sok segítséget.)

2019 februárjában kisebbik lányommal, néhány lelkes anyukával, a babáikkal, és a kicsikre felvigyázni érkező segítő családtagokkal együtt megkezdtünk egy mind információhalmazban, mind gyakorlati tanulásban, mind pedig érzelmekben gazdag utat. 
A Hordozóház oktatói, kollégái nem csak úgy átadták tudásuk egy részét (akkor még személyes oktatási struktúrában). Egy maximálisan a kisbabás anyukák képződéséhez kialakított rendszerben, olyan közeget, légkört is teremtettek, amiben a szakmaiságon túl emberileg és anyaként is sokat tudtam fejlődni. 

Ez az intenzív találkozássorozat 2019 áprilisában véget ért. Az az út, amelyben ezt a szolgáltatási minőséget átadni igyekszem pedig elkezdődött…




















7. nap A családod hordozós útja


5 év hordozás 3 képben.



További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: