Close/Caboo rugalmas kendő anyagú karikás hordozó

 A Close / Cabbo egy roppant praktikus eszköz. Rugalmas kendő, mégsem kell kötözgetni.


A Close/Caboo dr. Rosie Knowles megfogalmazásában a "Formázott rugalmas kendő".
"Ez tulajdonképpen félig formázott rugalmas hordozó, amelynél a két keresztkötést varrással rögzítik, és amit az oldalt lévő két karikán át fűzött anyag meghúzásával szoríthatunk meg, miután a babát beletettük." (1)


A Close/Caboot a születés pillanatától ajánljuk. Van kifejezetten koraszülöttes darab. Ennek a szélessége eltér, ami használati időt rövidíti. Időszakos hordozóeszköz. Típusfüggően 7-10 kilóig használhatjuk, tehát a hordozós kor végéig nem szolgál ki minket.
A Caboo +Organic illetve a Caboo +CottonBlend 10 kilóig terhelhető. A kifejezetten kis súlyú babák számára kialakított Caboo NCT típus 7 kilógrammig bír.
Mivel rugalmas kendő, a teherbírása korlátozott, és a kendő szélessége is limitál.


Hogyan hordozhatok vele?


Elől és csípőn tudunk vele hordozni. Háti hordozásra nem alkalmas, mert a hordozó szerkezete miatt nem tudjuk benne hátra tenni a gyermeket. Ha ez valahogy mégis csak sikerülne, akkor sem biztonságos háti hordozásban, mert az anyag nem képes eléggé megtartani a gyermeket a hátravétel során.

Hogyan is néz ki részleteiben?

A Caboot úgy kell elképzelni, mintha vennénk két rugalmas kendő anyagot és egyik végén hajtott vállmegoldású karikás kendőként belevarrnánk két karikát. Ezek a karikák kisebb méretűek, mint a klasszikus karikás kendőké, de anyaguk, kialakításuk azonos. A két rugalmas karikás kendőt a karikásított végéhez közel, keresztezve egymásra fektetve összevarrjuk egy kis párnázott rész segítségével. A Caboo így ki is alakult.


A hátsó részén keresztezve levart párnás részből oldalra jönnek a karikák  előre. Ezekbe fűzöd be a keresztezett kendőszárakat. Ezt elég egyszer megcsinálni, hogy utána jó párszor csak kicsit rendbe téve a karikákban a kendőt belebúj, mint egy pólóba. Felvétel után az eszköz máris babakész. Beleteszed a kicsit, szorosra húzod, és indulhattok is. A Cabooval gyakorlatilag egy elől csomós X kötést csinálsz kötözgetés nélkül. Hűvösebb időben, vagy a jobb súlyeloszlás érdekében a tároló zsákot úgy alakították ki, hogy harmadik rétegként, egy derékpántként felvehető.

Csípőn hasonló (egy kis belebújás-módosítással) módon tudsz vele hordozni.

A Cabboknak több típusuk létezik. 
- Caboo +Organic 
- Caboo +CottonBlend és 
- a kifejezetten kissúlyú babák számára kifejlesztett Caboo NCT típus melynek szélessége keskenyebb a fenti kettőnél.

Anyagát tekintve a Caboo + Organic 98%-ban biopamutból, 2%-ban műszálból készült. Színe és fonákja eltérő. 

A Caboo + CottonBlend és a Caboo NCT anyagösszetételét tekintve eltér az Organic-tól 60% pamut, 40% poliészter. A Cotton Blend és az NCT színe és fonákja azonos.

Az előbbi illetve az utóbbi két típus így tapintásra is eltérő élményt ad. (2)

Miért ezt válasszam?

Kiváló eszköz, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a babádat támasztó eszközrészt te alakítsd ki, mégsem szeretnél kötözgetni. Előnye, hogy rugalmaskendő anyag, ám még annál is jelentősen egyszerűbb kezelni. "Keveseb anyagot tartalmaz, mint a hagyományos rugalmas kendő, amit sokan praktikusnak találnak." (1)
Gyakorlatilag csak bele kell bújni, ha a karikákban előkészítettük. Könnyen és sokféleképp lehet benne szoptatni. A kendőszárak nem érnek le a földre. 

Mi szól ellene?

Hátránya a teherbírási korláton túl, hogy a kötött anyaga és a szükséges rétegekben babára terítés miatt a nyári kánikulákban túl melegnek érződhet. Illetve nem lehet vele háton hordozni.


Ez az eszköz egy igazán igényekre válaszoló hordozófejlesztés.

További kérdésed van? Kölcsönöznéd?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

Kérlek, bármelyik kapcsolatfelvételi módot választod, kapcsolatfelvétel előtt olvasd el a SzalMik Hordozás Adatkezelési Tájékoztatóját! Bárminemű kapcsolatfelvétel esetén ez az adatvédelmi rend érvényes, a kapcsolatfelvétel az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását jelenti.

*
*
*
*
*


Forrás:
(1) Dr. Rosie Knowles - Miért fontos a babahordozás?
Kiadó: Dr. Parádi István 2019 Budapest
(2) https://hordozo.hu/informacio-a-hordozoeszkozokrol-480/caboo-rugalmas-kendo-kotozes-nelkul-505

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: