SZIMPLA CSATOS HORDOZÓ | MAGYARINDA®

 


Letisztult formavilág, praktikus kialakítás, derékkímélő kivitelezés, strapabíró anyagok. Ez a SZIMPLA CSATOS HORDOZÓ | MAGYARINDA®



Mikortól – Meddig használható?

Mint minden formázott eszköznél, a Magyarinda Szimpla csatos hordozónál is mindenképp a próbát javaslom, ha a mikortól a kérdés. A gyártói ajánlás, a saját és a hordozási tanácsadó kollégák tapasztalatai általában jó támpontok abban, hogy érdemes-e már megnézni, próbálni egy eszközt. Az azonban, hogy adott hordozó valóban megadja-e a babának a megfelelő, egészséges, terheletlen pozíciót miközben az őt hordozónak is kényelmes, csak próbával válik bizonyossá.

A Magyarinda Szimpla gyártói ajánlás szerint már onnantól használható, amikor a babára már pontosan ráigazítható, körülbelül, amikor eléri a 5-6 kilogrammot addig, amíg eléri egy átlagos 2,5 éves méreteit. 

A hordozó teherbírás maximum20 kilogramm. Ez jóval a hátrész szélességének apropóján megadott átlagos 2,5 éves feletti súly. Így, szélesítő füllel addig hordozhatunk benne, míg a fül adta plusz centik kiérnek a gyermek a térdhajlatától térdhajlatáig (vagy kb. egy ujjnyival bentebbig), és/vagy a kicsi el nem érte a 20 kilogrammot.

Hogyan hordozhatok vele?

A Magyarinda Szimplával elől, háton és csípőn is lehet hordozni. Szétcsatolható vállpántjainak hála keresztezhetőek a vállpántok a háton elől hordozásnál, illetve e miatt lehet vele csípőn hordozni.

Háton hordozást akkortól szoktam javasolni formázott hordozóban, amikor a baba már tartja a háta felső szakaszát. Amikor már például ölbe véve, a hónaljától felfele önállóan tartja magát a kicsi, nyugodtak lehetünk a felől, hogy hátra vétel során nem rogy bele a hordozóba. Ez a miatt fontos, hogy a légútjai egy pillanatra se legyenek megnyomódva, biztosan kapjon levegőt.


Hogyan is néz ki részleteiben?



Ahogy általában a csatosok a Magyarinda Szimpla is rendelkezik egy derékpánttal, két vállpánttal és közötte egy hát vagy testrésszel. A derékpánt és a vállpántok simulnak a hordozó személyre. 
A hát vagy testrész anyaga öleli a babát hátulról és alulról popsinál és combokban.

 



A Magyarinda hordozók derékpántjának kifejlesztésekor szem előtt lebegett egy kulcsszó - a derékfájósság. A Magyarinda hordozók fejlesztője saját problémájából kiindulva adta meg a választ arra, hogy mivel tud a derékfájós, de mozgásszerelmese ember kényelmesen hordozni.


A Magyarinda csatosok derékpántja jelentősen keményebb, mint a legtöbb típustársáé. Formájában is a derék vonalát követő. Teljes hossza három kemény részre, két (oldalanként egy) kicsi puháb, vastagabb részre oszlik. Ezeken végig fut a szakaszosan levarrt heveder, amivel aztán a derekunkon körbecsatolhatjuk. Megfelelően szorosra húzva az egész derékpánt felfekszik a derekunkra, és stabil támaszt nyújt neki.

A kemény felületeken futó hevederrészekbe a praktikusság jegyében karabinerek csatolhatóak.

A derékpánt hevederének szélessége 5 centiméter. Ha a derékpánt 135 centiméteres heveder-hossza alkati adottságaink miatt kevésnek bizonyulna,  a Magyarinda Kiegészítők között találunk derékpánt bővítőt, amivel újabb 30 centimétert adhatunk a derékpánthoz. Ez úgy tudom egyedülálló a csatosok között.

És arra is van megoldás, ha valamilyen okból  zavar a derékpánt csattja. Erre fejlesztették ki a pocakpárnát. Ezt a kis gumihevederes párnácskát csak rá kell csúsztatni a derékpántra, és a megfelelő helyre igazítani. Így a derékpánt csattja egy szélesebb, kényelmesebb, puha felületen ér hozzánk.

hordozó testrésze 34 cm széles, magassága a legmagasabb ponton 40 cm. Beépítetten nem állítható.

Hátrész szélességét gumis szűkítő hevederrel tudjuk kisebbre állítani. 

Ha pedig gyermekünk térdhajlattól-térdhajlatig terpesze szélesebb már, mint a hordozó hátrészének alja, akkor bővítő kiegészítő betéttel hosszabbítható meg a hordozó kihasználhatósága.

A baba combjához eső hátrész plusz párnázottságot kapott, ahogy a hátrész oldalán az a fül is, ahova a vállpánt becsatlakozik.

A hordozó magasságát "buggyrosítással" tudjuk megfelelő méretűre állítani. (Mindkettőt láthatjuk fentebb a háti hordozós képen.)

A Szimpla hátrészének felső része félköríves, így az a baba is jól kilát belőle, akinek még a fejét megtámasztjuk. A hátrész felső szakaszán található egy cipzár.

Ide tehetjük fel az ízlésünk szerint 12 féle színből kiválasztott(igény esetén feliratozott) alvócsuklyát vagy jelenleg két féle színben kapható esővédő kapucnit. De ha a nyári melegekben szeretnénk az elalvó háti babánk fejét megtámasztani, akkor is ezt a cipzárt tudjuk használni a lyukacsos anyagú, szellős alvókapucni feltevéséhez.

Az alvócsuklyák gomblyukakkal rögzíthetőek a vállpánton lévő kallantyúba. A csuklyák pántja 50 centiméter hosszú így háti hordozásnál egyedül is kényelmesen felvehető.

A Szimpla vállpántjai 55 és 99 centiméter között három ponton állíthatóak. Egy létracsattal ott, ahol a hordozó teteje és a vállpánt találkozik, egy kétoldalú csattal pedig ott, ahol oldalt csatlakozik a hordozóhoz. 

Az oldalunkhoz nyomódó csatt vastagon alápárnázott, és két felébe befűzött hevederek mindkét irányba húzhatóak, így kényelmesen kézre áll minden hordozási pozícióban. A szivacsozott részen, a testrészből kiindulva, egy létracsattal szabályozható az a heveder, ami meghúzásától függően magasabbra vagy lentebbre engedi a hordozót és benne a babát. Ez a heveder a létracsatt másik felétől fut végig a vállpánt csatjába. Szakaszosan levarrt, így kedvünk szerint állítható rajta az alvócsuklya akasztója és a keresztpánt hevedere is.

A Magyarinda Szimpla vállpántjai kb. 50 centiméterig párnázottak. A párna alsó szakaszában kicsit íveltebbek, hogy jobban kövessék a test vonalát.


A két vállpántot 2,5 centi méter széles keresztpánttal fogathatjuk össze, hogy jobban a vállunkon maradjon a hordozó. A keresztpánt is klasszikus (bár kisebb méretű) csatokban kapcsolódik össze. A vállpánton való elhelyezkedése állítható a vállpánton futó hevederen, és egy plusz pánt fut körbe a vállpánt szivacsozott részén is. Így stabilan ott áll meg, ahova beállítottuk.

Ha a babád előszeretettel rágcsálja a vállpántot, érdemes lehet a hordozó anyagának nyáltól védelme érdekében, illetve a babarc/babaíny megnyomódását megelőzendő pántvédőt beszerezned. Ezzel szintén színesíteni is tudod a hordozódat, illetve megspórolhatod a folyamatos mosást.

Mind a vállpántoknál, mind pedig a derékpántnál található egy biztonsági gumi. Amikor bekapcsoljuk a pántot, ezt a gumit a mögé a csattrész mögé kell igazítani, amihez nincs odavarrva. Így, ha valami elég nehezen elképzelhető módon kikapcsolódna a csatt, a gumi még megfogja addig, amíg érzékeled, és orvosolod a problémát. A kicsi garantáltan nem esik le egy kikapcsolódott csatt miatt.

Az egész hordozó letisztult, egyszerű. Nincs tele létracsattokkal, hevederekkel és pántokkal. Épp csak annyi van, rajta, ami feltétlen szükséges.

Miből készül a hordozó?

A Szimplában felhasznált anyagok kimagasló minőségűek. Egy Magyarinda nem fog kikopni vagy elhasználódni, kirojtosodni, kikopni. (Legfeljebb ha a legkevésbé sem kíméled, és még a kutya is rágcsálhatja.) Egy Magyarinda csatos fél focicsapatnyi gyereket tuti kiszolgál. Ők nem csak mondják, itt valóban nincs kompromisszum a minőségi anyagfelhasználásban.

A hordozó teherviselő részei speciális szövéssel készült, erős,  100% pamut vászonból készülnek.
A vállpántok bélése minőségi habszivacs, ami garantáltan formatartóra kialakított. Nem fog lapulni, vetemedni. A derékpánt strapabíró és polifoamja szintén ezt tudja.

A hevederek exrta erősek.

A csattok a nagy teherbírású, minőségi Dufralex csattok.

 Még a cérna is, amivel az egészet varrták kiváló minőségű Madeira és Moon cérna.

Természetesen a "hordozó megfelel az EN 13209-2:2005 sz. európai normának, a textilek ÖKOTEX minősítésűek, a babahordozó egyetlen alkotóeleme sem tartalmaz mérgező, kisbabád számára káros anyagot."(1)"

Miért ezt válasszam?

  • A kemény derékpánt a legtöbbször kényelmesebb érzett szokott lenni nagyobb súlyú gyermek esetén.
  • Egyszerű a kezelése.
  • Nem ér le a földre fel- és levétel közben.
  • A hordozós időszak java részében kiszolgál.
  • Sokfajta kiegészítővel szabható egyéni ízlésünknek megfelelőre.

Mi szól ellene?

  • Mint a csatosoknak általában a formázottsága, méretei behatárolják a kihasználatóságát.
  • Állíthatósága nem beépített.
  • A kiegészítők nem tartozékai a hordozónak, külön kell megvenni őket.

Mire figyeljek, ha vásárolok?

Kiegészítők és tartozékok

A hordozó mellé csak a tárolózsák a tartozék. Az alvókapucnit vagy szükség esetén a gumis szűkítőt illetve bővítő kiegészítőt (szélesítő betétet), külön kell megvenni.

Használtan

A Magyarinda anyagminősége kiváló. Használtan is bátran vásárolható. A sokadik gyerek kiszolgálása után is nyugodtan vásárolható használtan is. Igen jó eséllyel még csak kopásnyomok sem fognak látszani rajta. A biztonságos hordozást befolyásoló hibák - pl.: szakadás, csatt-törés- pedig annak is szembetűnőek lesznek, aki sose látott még hordozót. 
A biztonsági gumik tudnak egy kicsit pöndörödni, esetleg megnyúlni. Ezekre érdemes rápillantani, hogy a funkciójukat megfelelően ellátják-e : beleakad-e a csatt ,ha véletlenül szétkapcsolódik.

Szükséges ülni vagy állni tudás?

Had hozzam válaszul a Magyarinda által, hordozóik vizsgálatára felkért két ortopéd szakorvos szakvéleményét válaszul. :








Illetve had idézzem az enyémnél évtizedesen nagyobb hordozós tapasztalattal, konduktor-korai fejlesztő végzettségű kollégával bíró Hordozóház szavait: "A csatos hordozók biztonságos és egészséges használatához a babának nem kell tudnia ülni, állni vagy járni, mert ha ismerjük a módját, akkor a csatos hordozókban is létrehozható a baba mozgásfejlődésének pontosan megfelelő, jól megtámasztott testhelyzetet, ami tökéletesen terheletlen, kényelmes és egészséges a legkisebbeknek is. Ehhez az kell, hogy az adott csatos hordozó mérete és kialakítása a baba méreteinek és testalkatának megfelelő legyen, és hogy úgy rakjuk bele a babát a hordozóba, illetve úgy állítsuk be a hordozót, hogy valóban a kívánt pozíciót kapjuk."(3)


Hogyan kezeljem, tisztítsam?

Moshatod mosógépben nyugodtan, de kímélő programon, mosózsákban, 30 fokon. A makacs foltokat helyileg tisztítsd!
Centrifugázhatod is, de csak alacsony (700-800-as) fordulatszámon.
Mindenképp folyékony mosószert használj! A por alapú bennragad a szálak között. E miatt csúszósabb lehetnek az anyagok, és a babádnak sem jó, ha a mosóporos hurcit rágcsálja meg. Az öblítő szintén csúszóssá teszi a hordozó anyagát, hevedereit, csattjait.

Ha vasalni szeretnéd, mindig a belső felőli oldalról tedd! A gumikat, hevedereket, műanyag részeket kerüld el a vasalóval! 
Szárító gépben nem szárítható, és vegyileg sem tisztítható.

Extrém időjárásnak (tűző napsütés, közvetlen fagyhatás) igyekezz nem vagy csak nagyon korlátozott ideig kitenni. Ne felejtsd például strandoláskor a tűző napon!

További kérdésed van? KölcsönöznédMegvásárolnád?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.


*
*
*
*
*




Források:


További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: