KLASSZIK PRO KALANDOR CSATOS HORDOZÓ | MAGYARINDA®

 

Hordozós koron átívelő kihasználhatóság, számtalan állítási lehetőség, derékkímélő kivitelezés, strapabíró, túrázáshoz vagy egyéb extrém igénybevételhez is kiválóan alkalmazkodó anyagok. Ez a
KLASSZIK PRO KALANDOR CSATOS HORDOZÓ

Mikortól – Meddig használható?

Mint minden formázott eszköznél, a Magyarinda Klasszik PRO Kalandor csatos hordozónál is mindenképp a próbát javaslom, ha a mikortól a kérdés. A gyártói ajánlás, a saját és a hordozási tanácsadó kollégák tapasztalatai általában jó támpontok abban, hogy érdemes-e már megnézni, próbálni egy eszközt. Az azonban, hogy adott hordozó valóban megadja-e a babának a megfelelő, egészséges, terheletlen pozíciót miközben az őt hordozónak is kényelmes, csak próbával válik bizonyossá.

A Magyarinda Klasszik PRO Kalandor gyártói ajánlás szerint már onnantól használható, amikor a babára már pontosan ráigazítható. Irányadóan, amikor eléri a 3,5 kilogrammot. A magam (és a Hordozóház) tapasztalata azért az, hogy ennyire apró babáknál még nem az igazi ez a hordozó. Jellemzőbben inkább a picivel nagyobb, 5-6 kiló súlyú babákra szokott már igazán szépen ráigazítható lenni.  addig, amíg eléri egy átlagos 2,5- 3 éves méreteit. 

A hordozó teherbírás maximum20 kilogramm. Ez jóval a hátrész szélességének apropóján megadott átlagos 2,5 éves feletti súly. Így, szélesítő füllel addig hordozhatunk benne, míg a fül adta plusz centik kiérnek a gyermek a térdhajlatától térdhajlatáig (vagy kb. egy ujjnyival bentebbig), és/vagy a kicsi el nem érte a 20 kilogrammot.

Hogyan hordozhatok vele?

A Magyarinda Klasszik PRO Kalandorral elől, háton és csípőn is lehet hordozni. Szétcsatolható vállpántjainak hála keresztezhetőek a vállpántok a háton elől hordozásnál, illetve e miatt lehet vele csípőn hordozni.

Háton hordozást akkortól szoktam javasolni formázott hordozóban, amikor a baba már tartja a háta felső szakaszát. Amikor már például ölbe véve, a hónaljától felfele önállóan tartja magát a kicsi, nyugodtak lehetünk a felől, hogy hátra vétel során nem rogy bele a hordozóba. Ez a miatt fontos, hogy a légútjai egy pillanatra se legyenek megnyomódva, biztosan kapjon levegőt.

Hogyan is néz ki részleteiben?

A PRO Kalandor önsúlya 1,2 kilogramm.

Ahogy általában a csatosok a Magyarinda Klasszik PRO Kalandor is rendelkezik egy derékpánttal, két vállpánttal és közötte egy hát vagy testrésszel. A derékpánt és a vállpántok simulnak a hordozó személyre. Ezek Technikai 3D textil anyagból készülnek. 
A hát vagy testrész anyaga öleli a babát hátulról és alulról popsinál és combokban. Ezek Technikai 3D textil anyagból készülnek. (Ebben különböznek a Kalandor modellek a szerkezetre azonos, nem kalandor társaiktól. Később részletezem.) 
A hát vagy testrész anyaga öleli a babát hátulról és alulról popsinál és combokban. Ez belül gyorsan száradó puha mikroszálas anyag. (Szintén eltér a nem Kalandor modellektől.)


A PRO vállpántjai 55 és 99 centiméter között három ponton állíthatóak. Egy létracsattal ott, ahol a hordozó teteje és a vállpánt találkozik, egy kétoldalú csattal pedig ott, ahol oldalt csatlakozik a hordozóhoz. Ez az oldalsó csatt teszi lehetővé a pántok keresztezését, illetve a csípőn hordozást. Azzal pedig, hogy mindkét oldalt állítható hevederű kézre álló lesz a pánt meghúzása mind elől, mind háton hordozáskor.

Mind a vállpántoknál, mind pedig a derékpántnál található egy biztonsági gumi. Amikor bekapcsoljuk a pántot, ezt a gumit a mögé a csattrész mögé kell igazítani, amihez nincs odavarrva. Így, ha valami elég nehezen elképzelhető módon kikapcsolódna a csatt, a gumi még megfogja addig, amíg érzékeled, és orvosolod a problémát. A kicsi garantáltan nem esik le egy kikapcsolódott csatt miatt.

A Magyarinda hordozók derékpántjának kifejlesztésekor szem előtt lebegett egy kulcsszó - a derékfájósság. A Magyarinda hordozók fejlesztője saját problémájából kiindulva adta meg a választ arra, hogy mivel tud a derékfájós, de mozgásszerelmese ember kényelmesen hordozni.

A Magyarinda csatosok derékpántja jelentősen keményebb, mint a legtöbb típustársáé. Formájában is a derék vonalát követő. Teljes hossza három kemény részre, két (oldalanként egy) kicsi puháb, vastagabb részre oszlik. Ezeken végig fut a szakaszosan levarrt heveder, amivel aztán a derekunkon körbecsatolhatjuk. Megfelelően szorosra húzva az egész derékpánt felfekszik a derekunkra, és stabil támaszt nyújt neki.

A kemény felületeken futó hevederrészekbe a praktikusság jegyében karabinerek csatolhatóak.

A derékpánt hevederének szélessége 5 centiméter. Ha a derékpánt 135 centiméteres heveder-hossza alkati adottságaink miatt kevésnek bizonyulna,  a Magyarinda Kiegészítők között találunk derékpánt bővítőt, amivel újabb 30 centimétert adhatunk a derékpánthoz. Ez úgy tudom egyedülálló a csatosok között.

És arra is van megoldás, ha valamilyen okból  zavar a derékpánt csattja. Erre fejlesztették ki a pocakpárnát. Ezt a kis gumihevederes párnácskát csak rá kell csúsztatni a derékpántra, és a megfelelő helyre igazítani. Így a derékpánt csattja egy szélesebb, kényelmesebb, puha felületen ér hozzánk.

hordozó testrésze 34 cm széles, magassága a legmagasabb ponton 40 cm. Részben beépítetten, részben pedig külső eszközzel állítható.

Hátrész szélességét gumis szűkítő hevederrel tudjuk kisebbre állítani. Illetve az első időszakra rendelkezésre áll a újszülött betét. Ez az első szériás PRO-knál még szintén bevarrott volt. A családok visszajelzései alapján azonban az újabb szériáknál már patenttal rögzíthető, és kivehető a betét.

Ha pedig gyermekünk térdhajlattól-térdhajlatig terpesze szélesebb már, mint a hordozó hátrészének alja, akkor bővítő kiegészítő betéttel hosszabbítható meg a hordozó kihasználhatósága.

A baba combjához eső hátrész plusz párnázottságot kapott, ahogy a hátrész oldalán az a fül is, ahova a vállpánt becsatlakozik.

hordozó magasságát a két oldalon, a testrészen lévő hevederekkel és létracsatokkal beépítetten tudjuk állítani. Illetve "buggyrosítással" ezen kívül is lehet igazítani a hordozó magasságát. 


A Klasszik Pro Kalandor hátrészének felső része félköríves, így az a baba is jól kilát belőle, akinek még a fejét megtámasztjuk. Ebbe a félkörívbe rejthető el a bevarrt, szellős (lyukacsos anyagú) alvókapucni. Ez az alvókapucni is állítható - oldalt, beépítetten stopperrel tudjuk tetszés szerint téglalaposabb, vagy ténylegesen kapucnisabb formára alakítani.

 Az alvókapucni alatt található egy extra cipzár. Ide tehetjük fel az ízlésünk szerint 12 féle színből kiválasztott(igény esetén feliratozott) alvócsuklyát vagy jelenleg két féle színben kapható esővédő kapucnit. 

Az alvócsuklyák gomblyukakkal rögzíthetőek a vállpánton lévő kallantyúba. A csuklyák pántja 50 centiméter hosszú így háti hordozásnál egyedül is kényelmesen felvehető.

Az alvókapucniknak kialakított részek alatt reflexiós (fényvisszaverő) csík fut, hogy rosszabb látási viszonyok között is feltűnjön "Babával vagyok!".

És még egy kis trükk! A vállpánt felső hevedere elbújtatható pánt folytatásaként, a hátrészen kialakított kis zsebben.

A PRO Kalandor vállpántjai 55 és 99 centiméter között három ponton állíthatóak. Egy létracsattal ott, ahol a hordozó teteje és a vállpánt találkozik, egy kétoldalú csattal pedig ott, ahol oldalt csatlakozik a hordozóhoz. 

Az oldalunkhoz nyomódó csatt vastagon alápárnázott, és két felébe befűzött hevederek mindkét irányba húzhatóak, így kényelmesen kézre áll minden hordozási pozícióban. A szivacsozott részen, a testrészből kiindulva, egy létracsattal szabályozható az a heveder, ami meghúzásától függően magasabbra vagy lentebbre engedi a hordozót és benne a babát. Ez a heveder a létra csatt másik felétől fut végig a vállpánt csatjába. Szakaszosan levarrt, így kedvünk szerint állítható rajta az alvócsuklya akasztója és a keresztpánt hevedere is.

A PRO Kalandor vállpántjai kb. 50 centiméterig párnázottak. A párna alsó szakaszában kicsit íveltebbek, hogy jobban kövessék a test vonalát.

A két vállpántot 2,5 centi méter széles keresztpánttal fogathatjuk össze, hogy jobban a vállunkon maradjon a hordozó. A keresztpánt is klasszikus (bár kisebb méretű) csatokban kapcsolódik össze. A vállpánton való elhelyezkedése állítható a vállpánton futó hevederen, és egy plusz pánt fut körbe a vállpánt szivacsozott részén is. Így stabilan ott áll meg, ahova beállítottuk.

Ha a babád előszeretettel rágcsálja a vállpántot, érdemes lehet a hordozó anyagának nyáltól védelme érdekében, illetve a babarc/babaíny megnyomódását megelőzendő pántvédőt beszerezned. Ezzel szintén színesíteni is tudod a hordozódat, illetve megspórolhatod a folyamatos mosást.

Miben különbözik a PRO és a PRO Kalandor?
Legérezhetőbben az anyagfelhasználásban és persze mintákban. De azért ennél kicsit több a dolog. A Kalandor típusokat a fokozottabb igénybevételre találták ki. A Magyarinda akart egy hordozót, ami a megszokott csúcsminőségen túl, válaszol a babás sportoktól a túrázásig felmerülő igényekre. A márkatulajdonos maga is nagy sportember, így a tapasztalat adott volt.
Ennek lett eredménye,
... a megerősített felépítés.
A Kalandor csatosok pántja extra erős, kopásálló, könnyen tisztítható. Intenzív használat során is rendkívül tartós, időtálló.

... extra párnázottság
A Kalandorok derék- és vállpántjai 3D szerkezetű réteggel ellátottak. Extra párnázottságot biztosít. (A tapasztalatok szerint a legtöbbeknek. DE mindig érdemes az egyéni tapasztalatra, érzésre bízni a döntést.)  

...szellőssége
A Kalandor anyaga rendkívül ellenálló a verejtékkel szemben, miközben szellőző utat biztosít. Így sokkal kevésbé érezhető a beleizzadás.

...gyorsan száradás
A Kalandor pánjainak 3D szerkezete, azzal, hogy ellenálló a verejtékkel szemben és szelős, nem csak kevésbé beleizzadósé élmény, de gyorsan száradást is hoz. 

...láthatóság
A hordozó hátrészén lévő láthatósági/fényvisszaverő csík (tisztességes nevén reflexiós csík) rosszabb látási viszonyok között is felhívja a figyelmet rátok.

Miből készül a hordozó?

A PRO Kalandorban felhasznált anyagok kimagasló minőségűek. Egy Magyarinda nem fog kikopni vagy elhasználódni, kirojtosodni, kikopni. (Legfeljebb ha a legkevésbé sem kíméled, és még a kutya is rágcsálhatja.) Egy Magyarinda csatos fél focicsapatnyi gyereket tuti kiszolgál. Ők nem csak mondják, itt valóban nincs kompromisszum a minőségi anyagfelhasználásban.

A hordozó teherviselő részei speciális szövéssel készült, erős, 100% pamut vászonból készülnek.
A vállpánt és a derékpánt belső része légáteresztő, technikai 3D technikai textil. A legtöbb minőségi sportoláshoz gyártott eszközben ezt az anyagot használják, mert a kialakításának köszönhetően a fokozott igénybevétel ellenére sem izzad jobban bele az ember. 
A vállpántok bélése minőségi habszivacs, ami garantáltan formatartóra kialakított. Nem fog lapulni, vetemedni. A derékpánt strapabíró és polifoamja szintén ezt tudja.

A 3D technikai textilen túl, a gyors száradást biztosítja a hátrész baba felőli oldalának  puha, mikroszálas anyaga.

A hevederek exrta erősek.

A csattok a nagy teherbírású, minőségi Dufralex csattok.

A patentok nikkelmentesek.

Még a cérna is, amivel az egészet varrták kiváló minőségű Madeira és Moon cérna.

Természetesen a "hordozó megfelel az EN 13209-2:2005 sz. európai normának, a textilek ÖKOTEX minősítésűek, a babahordozó egyetlen alkotóeleme sem tartalmaz mérgező, kisbabád számára káros anyagot."(1)

Miért ezt válasszam?

  • A kemény derékpánt a legtöbbször kényelmesebb érzett szokott lenni nagyobb súlyú gyermek esetén.
  • Egyszerű a kezelése.
  • Nem ér le a földre fel- és levétel közben.
  • A hordozós időszak java részében kiszolgál.
  • Több fajta kiegészítője tartozék, és továbbiakkal szabható egyéni ízlésünknek megfelelőre.

Mi szól ellene?

  • Mint a csatosoknak általában a formázottsága, méretei behatárolják a kihasználatóságát.
  • Állíthatósága részben beépített.

Mire figyeljek, ha vásárolok?

Kiegészítők és tartozékok

A hordozó mellé szükség esetén a gumis szűkítőt illetve bővítő kiegészítőt (szélesítő betétet), külön kell megvenni.

Használtan

A Magyarinda anyagminősége kiváló. Használtan is bátran vásárolható. A sokadik gyerek kiszolgálása után is nyugodtan vásárolható használtan is. Igen jó eséllyel még csak kopásnyomok sem fognak látszani rajta. A biztonságos hordozást befolyásoló hibák - pl.: szakadás, csatt-törés- pedig annak is szembetűnőek lesznek, aki sose látott még hordozót. 
A biztonsági gumik tudnak egy kicsit pöndörödni, esetleg megnyúlni. Ezekre érdemes rápillantani, hogy a funkciójukat megfelelően ellátják-e : beleakad-e a csatt ,ha véletlenül szétkapcsolódik.

Szükséges ülni vagy állni tudás?

Had hozzam válaszul a Magyarinda által, hordozóik vizsgálatára felkért két ortopéd szakorvos szakvéleményét válaszul. :








Illetve had idézzem az enyémnél évtizedesen nagyobb hordozós tapasztalattal, konduktor-korai fejlesztő végzettségű kollégával bíró Hordozóház szavait: "A csatos hordozók biztonságos és egészséges használatához a babának nem kell tudnia ülni, állni vagy járni, mert ha ismerjük a módját, akkor a csatos hordozókban is létrehozható a baba mozgásfejlődésének pontosan megfelelő, jól megtámasztott testhelyzetet, ami tökéletesen terheletlen, kényelmes és egészséges a legkisebbeknek is. Ehhez az kell, hogy az adott csatos hordozó mérete és kialakítása a baba méreteinek és testalkatának megfelelő legyen, és hogy úgy rakjuk bele a babát a hordozóba, illetve úgy állítsuk be a hordozót, hogy valóban a kívánt pozíciót kapjuk."(3)

Hogyan kezeljem, tisztítsam?

Moshatod mosógépben nyugodtan, de kímélő programon, mosózsákban, 30 fokon. A makacs foltokat helyileg tisztítsd!
Centrifugázhatod is, de csak alacsony (700-800-as) fordulatszámon.
Mindenképp folyékony mosószert használj! A por alapú bennragad a szálak között. E miatt csúszósabb lehetnek az anyagok, és a babádnak sem jó, ha a mosóporos hurcit rágcsálja meg. Az öblítő szintén csúszóssá teszi a hordozó anyagát, hevedereit, csattjait.

Ha vasalni szeretnéd, mindig a belső felőli oldalról tedd! A gumikat, hevedereket, műanyag részeket kerüld el a vasalóval! 
Szárító gépben nem szárítható, és vegyileg sem tisztítható.

Extrém időjárásnak (tűző napsütés, közvetlen fagyhatás) igyekezz nem vagy csak nagyon korlátozott ideig kitenni. Ne felejtsd például strandoláskor a tűző napon!

További kérdésed van? KölcsönöznédMegvásárolnád?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.


*
*
*
*
*




Források:



További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: