A rugalmas kendőkről általában

 Ha azt mondom, babahordozó, tuti ez jut eszedbe: a rugalmas kendő. Majd' mindenki ezzel találkozik először. Aztán vagy elrettenti a kötötgetés, vagy nem.😅

Megjegyezve, hogy minden tévhittel ellentétben, az újszülött babához nem az egyetlen üdvözítő hordozóeszköz (a szövött kendőn kívül) a rugalmas kendő, nézzük, mit tud!


Mikortól – Meddig használható?



Rugalmas kendőnket akár pocakkötésre is használhatjuk, tehát gyakorlatilag a születés előtt is használható.


"A rugalmas kendő születéstől használható, ezért a kenguru-módszer használata során-gondos felügyelet mellett- a kórházak is alkalmazzák koraszülött babáknál. A rugalmas kendőt a legtöbben az első négy-hat hónapban, de gyakran ennél  tovább is használják."  (1 - 97-98. old.)
A rugalmas kendőkben márkafüggően 7-12 kilogrammig tudunk hordozni.



Hogyan hordozhatok vele?


Rugalmas kendővel jellemzően elől és csípőn hordozhatunk. Három rétegű kötéseket alkalmazunk. 

A legismertebb ilyen elől hordozós kötés a belül-, vagy kívül zsebes X kötés. Ezekben annyi a különbség, hogy a babán egyenesen keresztbe (a földdel párhuzamosan) futó réteg a másik két réteg alatt vagy felett fut-e.  

Csípőn hordozásnál alkalmazhatjuk például a hurkolt csípőkötést terített szárakkal.

Hogyan is néz ki részleteiben?


Az anyag kötésmódjától függően a kendő lehet egy irányban-, vagy minden irányban rugalmas. Ezt onnan tudod meg,ha meghúzod. Ha egy irányba nyúlik, akkor előbbi. Ha széltében és hosszában is nyúlik akkor utóbbi típusú kendőnk van.








A kendő színe és fonákja sok esetben árnyalatnyi eltérést vagy esetleg eltérő mintát mutat.

Minden rugalmas kendőknek (ahogy a szövött kendőknek is egyébként) van két hosszabb széle a szegései. A szegések varrása eltérő lehet. Sőt, az is előfordulhat, hogy nincs elvarrva a kendő hosszabbik széle (sem). Ez esetben a rugalmas kendőknek felpőndörödhet a belső oldaluk felé a szegései. 


Van két jelentősen rövidebb oldala. Ezeket csapának hívjuk. A csapás lehet egyenes, ferde vagy lekerekített.


A rugalmas kendők (szintén a szövött kendőhöz hasonlóan) általában rendelkeznek középjelzéssel. Ez vagy a gyártói cimke, vagy minta, esetleg egy díszzseb a kendő közepén. 
Ha ennek mentén félbe hajtjuk a kendőt, a két félnek fedni kell egymást. 



A szálak, amikből a rugalmas kendőket kötik 90+ %-ban pamutból készülnek. Néhány pár %-ban tartalmazhatnak bambuszt vagy spandexet. Ha bambuszrostot kevernek a pamuthoz puhább anyagot kapnak. Ha spandexet akkor rugalmasabbat. Ez gyártói döntés kérdése.

Miért ezt válasszam?

  • "sokoldalú: többféle kötésmódból válogathatunk elöl és csípőn is az élethelyzetünknek, a testalkatunknak és az igényeinknek megfelelően.
  • Az anyaga kötött, minden irányban egyformán rugalmas.
  • Egyszerűbb kötni, mint a többi kötözős hordozókendőt.
  • Sokféleképpen, könnyen lehet benne szoptatni."(2)

Mi szól ellene?

  •  Az egy irányban rugalmas kendőket sokszor "nehéz szorosra húzni"(...) "nem egyszerű áthúzni a keresztezett szárakat a pici lábfrjek és rövid lábak alatt."(1.-100.-101. old.)
  • Egy idő és használat után megnyúlhat.
  • "Mivel az anyaga kötött, és több rétegű kötésekkel működik, a szövött hordozókendőnél melegebb viselet.
  • Mint minden kötözős kendő, kötés közben leér a földre."(2)
  • "Jelentős a különbség minőségben és megtámasztó-képességben." (1-98. old.)

Mire figyeljek, ha vásárolok?

A próbálás kulcsfontosságú. A kendő vastagsága, kezelhetősége egyénenként nagyon eltérő élményt adhat.
Új kendő vásárlásakor leginkább a súlyhatárt érdemes fontolóra venni. Ha kényelmes,praktikus a minél nagyobb súlyra szavatoltat választani.
Használt kendő vásárlásakor mindenképp a kendőanyag feszességét érdemes megnézni. A megnyúlt anyag kiterítve buggyos. Ez már nem fogja olyan biztonsággal tartani a babánkat, mint az új.

Hogyan kezeljem?

Leginkább a gyártói leírás szerint. :) Ha az nem áll rendelkezésre, általánosságban elmondható, hogy a rugalmas kendők mosógépben 30 fokon moshatóak, folyékony mosószerrel, öblítő nélkül. A szemcsés mosószer bennragadhat a szálak között, ezért nem ajánljuk. Az öblítő pedig csúszóssá és így nehezebben köthetővé teszi a kendőket. 
Kendőmárka válogatja, hogy melyiket és milyen fordulatszámon lehet centrifugázni. Szárítógépet semelyik kendőnél nem ajánlom, mivel a gép hőfoka miatt sérülhet a kendő. 
A rugalmas anyagból kifolyólag, márkafüggetlenül minden rugalmas kendőt kizárólag fektetve száríts és tárolj a megnyúlás elkerülése végett!


Rugalmas kendő márkák:
A lista messze nem teljes. A listát a magyar konkrétan hordozóeszköz forgalmazók (tehát hordozási tanácsadó szemmel árukészletet válogatók) honlapjain szemezgetve állítottam össze.


További kérdésed van? Kölcsönöznél rugalmas kendőt?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

Kérlek, bármelyik kapcsolatfelvételi módot választod, kapcsolatfelvétel előtt olvasd el a SzalMik Hordozás Adatkezelési Tájékoztatóját! Bárminemű kapcsolatfelvétel esetén ez az adatvédelmi rend érvényes, a kapcsolatfelvétel az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását jelenti.

*
*
*
*
*

Források:

  1. Dr. Rosie Knowles - Miért fontos a babahordozás (Kiadó: Dr. Parádi István, 2019, Budapest)
  2. https://hordozo.hu/hordozas-428/informacio-a-hordozoeszkozokrol-480/kotozos-kendok-492/rugalmas-kendo-482
  3. https://hordozo.hu/a-minden-iranyban-rugalmas-kendo
  4. Linkelt gyártói oldalak

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: