Karikás szövött kendőkről általában

 A kendő ölelése, hosszan használhatósága, mégis gyors és egyszerű.

Mikortól – Meddig használható?

A születés pillanatától használható, tehát már koraszülötteknél is. Használatának felső kor vagy súlyhatára rendszerint nincsen.

Hogyan hordozhatok vele?

Elől, csípőn és nem rendszer szinten háton is hordozhatunk vele. 


A születés pillanatától elől illetve csípőn hordozzunk vele, mert így mindig figyelemmel tudjuk kísérni a gyermek rezdüléseit, ami koraszülött gyermekeknél elengedhetetlen. 

Háton hordozásra csak időlegesen ajánlott használni a karikás kendőt. Ha épp be kell kötni a nagyobbik cipőjét, és le kell hajolnunk, a kicsi pedig rajtunk van hátraforgathatjuk (ha már stabilan tartja a fejét), de alapvetően a karikás kendő nem háti eszköz.






Hogyan is néz ki részleteiben?
A hordozóeszköz legnagyobb része  szövött kendő anyag. Hosszabbik oldalai szegettek. Ezek a szegések nem pöndörödnek fel, mint a rugalmas kendők esetében. Rövidebbik oldalainak egyike szegett, egyenesen téglalaposan, csapottan esetleg lekerekítve. A téglalap másik vége karikákon átfűzve van levarrva.

karika 5 miliméter vastag minden esetben. Átmérője “87, 75 és 63,5 milliméter”Ennek akkor van jelentősége, amikor az anyagot be kell fűzni a karikákba. Minél vastagabb, szélesebb a kendő, annál nagyobb karika javasolt. Ugyanakkor a túl nagy karika könnyen nyomhat. Ezt érdemes észben tartanunk vásárláskor, de főleg karikássá alakításkor.

Minden minőségi (és nem pl. Aliexpress-es) karika
– eloxációs eljárással van színezve, így színe tartós, és mérgező festéket nem tartalmaz.
– karika anyaga alumínium, mérgező anyagtól, nikkeltől mentes, allergiásoknak sem okozhat gondot.
– karika törhetetlen, tökéletesen biztonságos, időtálló darab, nincs rajtuk se forrasztás se ragasztás.”2
Ebből ered, hogy egy minőségi karikás kendő kiszolgál bármilyen reális hordozást. Átlagosan 100 kilóig datálják a szövött kendők tartását. Addig a karikáknak is ki kell tartani, így maximum a varrás lehet, ami kisebb súlynál elpattan. De az is bőven a hordozós kor utáni súlynál.

Mire figyeljek, ha karikás kendőt vásárolok?
A hordozó személy kényelmét tekintve kulcsfontosságú, hogy melyik vállmegoldás kényelmes. A vállmegoldás az a mód, ahogy a karikákba a kendőt bevarrták.
A legjellemzőbb a ráncolt vállmegoldás. Ezt láthatjátok a fenti, rólam készült képeken.
Létezik még rakott, hajtott és párnázott vállmegoldás.

Vásárlás során fontos megnéznünk akár kipróbálnunk, hogy van-e elég hely a karikák akadálytalan szétnyitásához. Ez a varráson múlik, és alapvetően befolyásolja a használatot.

Abban, hogy a szövött anyag milyen minőségű karikás kendő esetén általában kevésbé érezhető ki a különbség, mint a hosszú  szövött kendő esetében. Ugyanakkor értelemszerűen a nívósabb szövött kendőket készítők termékei közül a karikásabb is finomabb lesz.

hosszát tekitve azt érdemes átgondolnunk, hogy a minél praktikusabbra van-e szükségünk – akkor a rövidet válasszuk; szeretnénk például egy kis nyaktámasztó párnát csinálni a lelógó kendőszárból vagy plusz takaróként szolgálna a babánkon – mert akor a hosszú szár a mienk; esetleg szoptatni is szeretnénk a kendőben, és a lelógó kendőszárral takarnánk el magunkat – ez esetben javaslom a nagyon hosszú méretet. 1

Ha konkrét centikben gondolkodunk, klasszikusan rövid kendő például a Little Frog XS-es kendője a maga 155 centiméterével.
A hosszú kendők rövidebb verziói közé tartozik például a170 centis a Bellelelle s-es mérete, 175 centiméter a Nandu, viszont már 180 centi a Didymos kendők, a Fidella karikása vagy a Little Frog s-es mérete)
A legtöbb kendőmárkánál az 190-200 centi hosszúságot fogjuk találni. (pl.: Bellelelle M méret,  a Liliputi, a Nandu nagyobb mérete, vagy a Hoppediz).
És találunk a nagyon hosszú kendő kategóriában 2,3 méteres Little Frog vagy 2,5 méteres Dolcino karikást.
Forrás: https://hordozo.hu/hordozas-428/informacio-a-hordozoeszkozokrol-480/karikas-kendok-495/szovott-karikas-kendo-484

Miért ezt válasszam?
Előnye, hogy nagyon egyszerű használni. Kicsi, könnyű hordozóeszköz, tehát nagyon praktikus, ha csak visszük magunkkal, de épp nem használjuk. Rövid távú hordozásra könnyen, gyorsan felvehető bármilyen korú gyermek. Sokféleképpen lehet benne szoptatni. Nem ér le a földre. Nyáron pedig az egyik leglengébb hordozási lehetőség.

Mi szól ellene?
A karikás kendő hordozás közben csak féloldalra terhel, és a derekunkra sem tudjuk a súlyt levinni vele. Javasolni szoktuk, hogy hordozásról hordozásra cserélgessük az oldalakat. Ám ez az aktuális hordozáskor nem megoldás a féloldalas súlyelosztásra.

A karikás kendő a végtelen praktikum és kiszolgálás eszköze. Próbára fel!

További kérdésed van? Kölcsönöznél karikást?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

*
*
*
*
*

Forrás:
1: https://hordozo.hu/hordozas-428/informacio-a-hordozoeszkozokrol-480/karikas-kendok-495/szovott-karikas-kendo-484
2: https://hordozo.hu/didymos-karikak-16355
3: https://hordozo.hu/szovott-karikas-kendok-vallmegoldasai-60

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: