Mennyi időt tölthet a baba a hordozóban?

⌚Mennyit lehet a baba a hordozóban?⏰
Időről időre előkerül az időkérdés. Van-e olyan, hogy túl sokat van a baba a hordozóban? Árthat a mozgásfejlődésének, ha sokat hordozom?
Spoilerezek, aztán meg is mondom miért gondolom így. Figyelem!

3...
2...
1...

Igen is, meg nem is. 

Gyorsan megnyugtatlak, a természetes biológiai működés nem fogja hagyni, hogy "túlhordozd" a kicsit. 
🏋️Tény, a jól megválasztott hordozóban jóval könnyebb vele együtt mozogni, létezni. Sokkal kényelmesebb, mint ha csak karban van. Egy jó hordozóval sokkal hosszabban fogodbírni testközelben tartani, mint ahogy a karjaid bírnák. Ugyanakkor előbb-utóbb így is elfáradsz, és jól fog esni letenni. Az abszolút hurcirajongók sem hordoznak 0-24 órában.

🚻 🍏A kicsinek a megfelelő hordozó a saját súlyától is tehermentes hordozást biztosít, így ő nem fárad el ettől. Ellenben telepakolja a pelust például, vagy éhes lesz. Így eljön a pont, ahol jelezni fogja, hogy le szeretne jönni.

🏃És azt is jelezni fogja, hogy ő most mozgásra vágyik. (Az épp járni megtanult gyerkőcök ilyenkor szoktak belekezdeni a vegyél fel-tegyél le végtelenített körbe, ami miatt egy séta alatt be tudod gyakorolni a korábban egyszer-kétszer próbált batyukötést. Amikor huszadjára is fel kell tenni a fél órás úton, nah akkor már tuti megvan a rutin.😅)


Amiért viszont azt mondom, hogy igen van időkorlátja a hordozásnak, az a szabad mozgás. Az ember élete első évében óriásit fejlődik.
⚙️Az idegrendszerünk érését, fejlődését a mozgástanulásunk nagyban befolyásolja. Az egészséges fejlődéshez létszükséglet, hogy a kicsi minél többet gyakorolja a különböző mozgásait. Egy-egy mozdulat ismétlése alakítja ki és erősíti meg az agyban azokat az utakat, amiket a kicsi cseperedve, az egész életében használni fog. Minél többet használ egy-egy utat, annál fejlettebb lesz. Amikor pici babád egy számodra cuki, de teljesen érthetetlen mozdulatot ismételget, lehet, hogy épp kiépíti azokat az idegpályáit, amiket használva felnőttként Nobel-díjas tudós lesz.😀

Ahhoz, hogy biztosítsd a kicsinek a fejlődéséhez szükséges szabad mozgást, bizony le kell tenni a hordozóból.

Félreértés ne essék. Nem lesz semmi baja a babádnak, ha egy-egy családi kirándulásnál akar a nap nagyját a hordozóban tölti. De a fejlődéséhez szükséges, hogy amikor tudod, és ő is épp nyugodt, nyitott kedvében van, tedd le! Igen, a hordozóból is. Lehetőleg egy nagy, sima, helyváltozatásában őt nem korlátozó, bizonságos helyre. Ezzel biztosítod a valódi szabad mozgást számára. 

A szabad mozgás pedig a hordozás adta tapintásos és mozgatásos ingereikkel együtt töléletes babakoktél az egészséges kiteljesedő fejlődéshez.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: