Használt hordozót vennék. Mire figyeljek?

Bödületes ütemben pörög a használt hordozók piaca. Rendkívül jó vételekre lehet mostanság lecsapni. De honnan vásároljunk biztonságosan? És honnan tudjuk, hogy nem fogunk mellé?


Ezt gyűjtöttem itt és most  össze nektek.


Legnagyobb baba és kisgyermekhordozók iránti elfogultságom, rajongásom mellett is abszolút megértem azokat a szülői döbbeneteket, ami egy-egy tanácsadásom során a hordozók újonnani árait szokták kísérni. Bevallom, a legtöbbször magam is zavarban vagyok, mikor az árakat kell közölnöm. Az olyan eszközök, melyekről a Melyik a tökéletes hordozó? cikkemet írtam alsó hangon is harminconezreknél kezdődnek. És van, ami ennek a többszöröse. 

A magyar márkatulajdonosokkal beszélgetve bennem bizony felbuzgott a zsugori véna, és utána jártam, mégis mi kerül ezekben ennyibe? Ha csak a hordozó tökéletességére fordítottakra gondolunk, látjuk egy-egy hordozó legapróbb részlete mögött is a rengeteg fejlesztői, szakértői munkaórát, a ténylegesen – és nem csak reklámból rámondott- kiváló minőségű alapanyagokat, a speciális készítői tudást. És persze a független szekértői vizsgálatok általi minősítési folyamat sem elhanyagolható tétel. Ezek után már a bennem lakó garasoskodó kis Dagobert McCsip is abszolút érti a magas ár miértjét.

Ugyanakkor magam is az az ember vagyok, aki ésszel él és költi a kemény munkával megkeresett pénzét. Így gyakorlatilag bárkivel beszélgetek egy-egy hordozó kapcsán, szinte mindig előkerül, hogy érdemes-e megnézni azt a bizonyos hordozót a használt piacon. És persze az is, hogy mire figyeljünk a vásárlás során.


A „HOL?” kérdése?

A „HOL?” kérdése?

Használt hordozó vásárlására a legbiztosabb helyek a közösségi média ilyen jellegű hordozós csoportjai. Ahogy ezeken a felületeken mindig, azért itt is el kell osztani a tutit megmondásokat legalább néggyel. Ugyanakkor tapasztalatom szerint a legtöbb ilyen csoportban maximális a figyelem a minőségre. Főleg, mivel a hordozós csoportokban nagy számban vagyunk jelen mi tanácsadók is. A tapasztalati szakértő anyukák és apukák - sokszor talán túlzónak is mondható - kritikussága gyakorlatilag kizárja a bóvli esélyét. Az online vásárlások csalóival pedig extém ritán találkozni. Na ná! Ki merne a babaillatú, de kialvatlan anyukákkal kekekedni.

Amennyiben még nagyobb biztonságra törekszünk, a márkák által fenntartott csoportokban célszerű nézelődnünk. Itt ráadásként a kiszemelt hordozókhoz kapcsolódóan a reális árakkal is képbe kerülhetünk. Ez az információ kincset fog érni, amikor a márkacsoportokon kívül próbálnak meggyőzni minket arról, hogy életünk vásárát fogjuk nyélbe ütni.

Íme néhány biztonságos vásárlást nyújtó hordozós csoport

Mindenek előtt, ha próbálgatnál, ajánlom figyelmedbe a Kölcsöncsere és vándor csoport - Kendők és Hordozók
(https://www.facebook.com/groups/1665755156991195)

márkacsoportokban viszonylag biztonsággal nézelődhetünk, és az árakkal is képbe kerülhetünk egy helyen. 

Például:

Használt eszközök vegyes csoportja

Ha már meglévő hordozódat cserélnéd, ajánlom figyelmedbe, a Kizárólag cserélném, minden ami hordozás (https://www.facebook.com/groups/1849230465318061/?multi_permalinks=2893020207605743) csoportot.

A megszorultság sem akadálya a hordozásnak. Létezik egy Babahordozó eszközök rászorulóknak (https://www.facebook.com/groups/hordozokendoraszoruloknak) csoport azoknak, akik a hagyományos hordozós piacon nehezebben jutnának hordozóhoz.

Hordozós ruházat és kiegészítők (https://www.facebook.com/groups/651308328246933) egy külön gyűjtőhelye például a hordozókendőből készült táskáknak, a hordozós kabátoknak és egyebeknek.

Az offline tér, megfogom megveszem híveinek csábító gondolat lehet a különböző használt ruha kereskedéseiben való kincskeresés. Tény és való, manapság egyre többször hoznak be hordozókat is ezekbe az üzletekbe is. Ám ezzel nagyon óvatos lennék. Az így bejövő hordozókat senki nem ellenőrzi sem anyagminőségében, sem ortopédiai szempontból. A turkálók egyéb textíliák ömlesztett doboza tehát gyakorlatilag egy zsibvásár. Bármire ráakadhatunk, de senki nem vállal felelősséget semmiért, amit ott találunk.


 Akár a klasszikus online – nem márka-, vagy tanácsadói oldalakról- vásárolunk, akár a kézzel fogható való világ használt piacáról, érdemes megfontolni a „MIT HOGYAN?” kérdését.

Rugalmas kendőről kérj sima talajra kiterített fényképet! A rugalmas kendő hajlamos lehet kinyúlni az idő múlásával vagy sok használat miatt. Ez kitérítve egyenes talajra remekül látszik. Van benne egy nagy pukli középtályt, ahol a baba popsija szokott lenni.

Rugalmas anyagú hordozóknál érdemes a márkaoldalon ellenőrizni a súlyhatárt is! A legtöbbjük 7 és 12 kilogramm között tart biztonságosan. Ellenőrizd a kiszemelt márkát, és vesd össze gyermeked gyarapodási ütemével! Egy gyorsan kilókat magára szedő baba esetén lehet, hogy szövött kendővel jobban jársz.

Szövött kendőknél könnyű a dolgod, leginkább csak a szálhúzódásokat, szakadásokat, foltokat kell figyelni. Ezeket nyugodtan nézd végig átvételkor! Győződj meg róla, hogy ép kendőt veszel! Nincs okod szemérmeskedni.

A szövött anyag nagyon strapabító. Ésszerű, normális kezelés mellett elég nehéz elnyűni. Itt valójában a varrás mindössze a szegés, így ebben sem lehet kellemetlen meglepetés. Szövött kendővel viszonylag nehéz mellé nyúlni. De figyelem! A csodás minták végzetesen rabul tudnak ejteni! Csak egy puritán szépérzékű férj gondos felügyelete alatt merüljetek el a szövött kendők világában. Egyedül nézelődni komoly veszélyt jelent a családi kasszára.

A formázott (valamennyire előre megvart) hordozók egy kicsit biztonságosabb terepek. Szépség és praktikum szempontjából is. Ezeknél igen szembeötlő tud lenni a hiba. Az ilyen eszközök esetében a hibák általában a leglaikusabbak számára is látványos, ha valami hibás. Ugyanakkor van néhány fortély, amelyben érdemes kicsit elidőzni.


 Szeretik-e hamisítani a hordozót?

✅A márkajelzéssel ellátott hordozók esetében legtöbbször fel se kell, hogy merüljön a hibás varrás kérdése. A gyártók nem engedik meg maguknak a silány munkát. 
Ugyanakkor például a csatosok közül sajnos többeket hamisítanak. Visszatérő kérdésként merül fel az eredetisége a Manducának (a First-nek, az XT-t nem szeretik koppintani) és az Ergobaby-knek. Ha nem hivatalos forgalmazótól, vagy hordozási tanácsadótól veszel, mindig érdemes utána járni az eredetiségnek. Főleg, ha töredék áron kínálják. A hamisoknak nem ismert az anyagminősége, a csattok, cipzárak kiképzéséért sem vállal senki garanciát. Lehet, hogy kiszolgál hiba nélkül, de az is lehet, hogy leszakad. Hazárdjáték. 

A magyar gyártókat nem szokás hamisítani, mert esetükben a gyártás folyamatosan a márkatulajdonosok gondos felügyelete alatt áll. (És nem került át például egy másik országba, a töredék gyártási költség érdekében). Ha neked magyar gyártó hurcija kényelmes, viszonylag nyugodtan válogathatsz a használtak között is. Ráadásul a legtöbb magyar gyártó elérhetősége első keresések között szembe jön az interneten. Ők felismerik a saját termékeiket. Majd` mindenki készséggel segít a használt modelljeik azonosításában is.

A márka kevéssé ismertsége sem feltétlen gyanakvásra okot adó. Esetükben viszont érdemes odafigyelni a részletekre. 

A formázott hordozók alapja a megfelelő varrás.

Karikás kendő esetén az elvárásunk, hogy a karikák nemesacélból legyenek, és felszínük gömbölyű legyen. Bevarrásuknak egyenesnek kell lennie annyira, hogy amikor a két szélét egymás mellé tesszük, akkor a varrások illeszkedjenek egymáshoz. A karikás kendő karikákban átfutó végét is vissza szokták hajtani. Ha ez a hajtás nincs elvarrva, az gondot okozhat. Ahogy az is kétségeket kell ébresszen, ha nem a jellemző három sor eldolgozást látjuk a kiszemelt használt kendőn, vagy ha a karikához túl közel – hat-hét centin belül- kezdődnek a varrások.
Amiről egy internetes vásárláskor nem sok információnk lesz, viszont fontos részlet, hogy a cérna ne legyen pamutból. Viszont egy könnyen tesztelhető kitétele a biztonságosan megvarrott karikás kendőnek, hogy nem recseg mozgatásra.


Ha pedig varrás, akkor a baby-, mai taiok vagy a csatos és onbu hordozók esetében vegyük nagyítónk alá az X boksz-ot. Hogy hogy jön ide a videójáték konzol? Valójában sehogy.

Arról a varrástechnikáról beszélek, ami összeköti a vállpántokat a hordozó téglalapos részével. Itt kell megnézni, hogy a varrás több irányú-e. Régebben ez gyakorlatilag folyamatosan egy kockában lévő X forma volt. De gyakorlatilag bármilyen ábrát kirajzolhat a varrás. A lényeg, hogy amikor mozgás közben folyamatosan terhelődik az anyagrögzítés, akkor se válhasson le a vállpánt a hátrészről.  

Egy másik megoldás, hogy láthatóan nincs meg ez a varrásminta. Viszont kitapinthatóan be van vezetve a vállpánt a hordozó hátrészét adó téglalapba legalább 7, de leginkább több centire. És ezt a bevezetést rögzíti legalább két sor varrás.


✅Bondolinonál kérj képet/nézd meg a tépőzárat, ami a derékpántot zárja! A Bondi derékpántja atombiztos, de ha tele van a tépőzár szösszel, nehezebben záródik. Kipucolható, de kissé macerás művelet.

✅Azoknál az eszközöknél pedig, amelyeken behúzókkal és stopperekkel lehet állítani a hordozó méretét, mindenképp kérj képeket ezekről. Ha több gyerkőccel használták, akkor állítgatniuk kellett. Lehetséges, hogy elhasználódtak. A műanyag alkatrészek viszonylag könnyen, akár egy röltexből pótolhatóak. Ha viszont a behúzók kezdenek el foszladozni, azt már komolyabb varrónői munkát igényel cserélni.

✅Ha kétségeid vannak a hurci minőségével kapcsolatban, keress rá hordozós csoportokban. Én a Kendők és hordozóeszközök minősége csoportban szoktam kezdeni. A legtöbb márka (sok "noname" is) került már taglalásra bennük. Vagy kérdezz meg egy hordozási tanácsadót. Például engem. 😀

 

És a végére a legfontosabb tapasztalatom: Próbálni, próbálni, próbálni! Senki nem fogja tudni megmondani neked, hogy számotokra mi a legjobb, csak ti magatok. Lehet valami nagyon kedvező árú, vagy iszonyat jó vétel, amit rengetegen ajánlanak, de ha neked nem kényelmes, megette a molylepke.


 

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: