Mitől fürdős a fürdős kendő? és Miért nem fürdős bármelyik hordozó?

Kicsi gyerekekkel strandszezon? Fürdős kendő nélkül maga az extrém sport. A vízben használatos hordozók tökéletes biztonságot adnak babánknak, miközben a tesók számára mindkét kezünk szabad. Nem csúnya kapitalista furmányság áll a fürdős kendők mögött, hanem masszív funkcionalizmus. Mondom miért!

Ha megtaláltuk már az ideális hordozónkat, a nyaralásunkról tuti nem fog hiányozni. Adná magát a gondolat, hogy simán bemenjünk vele a vízbe, és élvezzük a hordozás előnyeit strandolás közben is. Miért is van akkor szükség vízi hordozókra?

🐠Azért, mert a klasszikus hordozóknak – ahogy a legtöbb textilnek- többségében nem tesz jót a sós tengervíz, az élővilág-gazdag édes víz, de a klóros medencevíz sem. 

🚨 Anyagukban hamar sérülhetnek tőle. 

🔬Mindamellett a szövetekben lerakódhatnak olyan részecskék, amiket garantáltan nem szeretnél, hogy a gyermeked szájába kerüljenek, amikor ő élvezettel csócsálja a hordozótokat. A klór, a só, a testekről legoldódott naptej vagy épp a természetes vizekben megtalálható mindenféle organizmusok csak nehezen, többedik mosásra eltávolíthatóak a szálak közül, miközben a babanyál oldásának hamar engednek. 

⛸️ A csatok, karikák csúszóssá válhatnak a vízben lévő anyagoktól, ez által kevésbé lesz biztonságos velük a hordozás. 

🚱A fémnek pedig mint tudjuk, nem tesz jót a víz hosszú távon.

💪🥇A fürdős kendőknek egyik sem gond. Bírja a kiképzést. Sokszor, jó anyagállósággal mosható.


⚓ A vizes varázslat ugyanis a fürdős kendők anyagában rejlik.

A klasszikus hordozóanyagok, akár a kötött rugalmas kendő-, akár a szövött kendő anyag, vagy dekorvászon, elnehezülnek a vízben. Komoly plusz kilókat fogsz megérezni velük minden kiemelkedéskor.

A fürdős anyaga lyukacsos, fürdőruha szerű (poliészter), így nem szívja meg magát vízzel, nedvesen is könnyű és sokkal hamarabb szárad. A fürdős karikások anyaga érzetre is új élmény lehet a megszokott hordozókéhoz képest. Van amelyik rugalmas kendősebb érzet, míg egy másik modell kicsit merevebb, inkább a szövött kendőkét idéző tapintású. A karikái műanyagok, így könnyűek. Szárazon való hordozáshoz hosszú távon nem alkalmas, a vízben viszont megadja a hordozás biztonságát.


🏆 A fürdős karikások második aduásza, a műanyag karikák.

A fürdős karikás kendő gyakorlatilag épp olyan, mint a legtöbb karikás kendő. Egy hosszú téglalap alakú textil, aminek egyik végébe két karika van varrva.


A "fürdősség" ott kezdődik, hogy a téglalap az előbb leírt lyukacsos anyag, és ott folytatódik, hogy ezek a karikák jelen esetben nem fémből vannak, hanem a vizet jobban bíró műanyagból. És a csúszás megelőzésére megfigyelhető rajtuk a belső oldalukon egyfajta recézettség, ami a nemesacél karikákon nincs.


💦Minden fürdős karikás fürdős kendő, de nem minden fürdős kendő karikás

Sokáig a fürdős kendő egyet jelentett a vízben használatos karikás kendőkkel. A 2022-es év újdonságaként viszont már a hosszú kendők szerelmesei is fürdős kendőzhetnek. Mivel anyagától eltekintve gyakorlatilag egy klasszikus - inkább rugalmasokéval rokon- kendőről van szó, elől és csípőn hordozhatunk vele. Bár hosszú kendő, ahogy a rugalmas anyagú kendőknél általában, ennél sem ajánljuk a háton hordozást.

Minden csoda három napig tart?

A vízben használatos kendőké márkafüggően eltérő súlyig, de általában 10+ kilóig. Márkafüggetlenül pedig a hosszabb parti sétáig. Fürdős sajátosságaiból adódóan szárazföldi hordozásra tartósan sajnos nem alkalmas. Sem teherbírása, sem tartása nem elegendő a víz felhajtó erejét nélkülözve. Persze, amíg a partról/medenceszélről a vízbe értek, nem fog leszakadni, de egy strandparti ebédnél már azért óvatos lennék, és nem bíznám a gyerkőcöt csak a fürdős karikás tartására. 

 

Akkor viszont roppant praktikus, ha a kicsi fél még a víztől, és csak csimpaszkodik benned, vagy tartasz tőle, hogy szabad/nagy vízben például elsodródhatna tőled a gyermeked. És persze akkor is, ha többükre kell figyelned. Ráadásul nagyon kicsire összehajtható, önsúlya gyakorlatilag nem érezhető. Könnyen elfér bármilyen kis csomagban.


🤗 Egy roppant kompakt kis csodafegyver a kisgyermekes strandolás extrémitásában.

 

Ha ki szeretnéd próbálni, természetesen nem muszáj venned. Kölcsönözheted is nyaralásotok idejére, például tőlem is. 😎További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: