Autizmus spektrum zavar és hordozás

 

💙 Az #autizmus április 2-i világnapjának kapcsán én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a hordozás valóban mindenkié. Az autizmus spektrum zavarral élőké is. 💙
Fontosnak tartom megerősíteni a hordozni vágyó szülőket a hordozás lehetőségében akkor is, ha a gyermekük nem igazán szereti a fizikai érintést.
Igen, a szociális kommunikáció minőségi eltérése, és a rugalmatlan viselkedésszervezés és gondolkodás, amely - az autizmus sokféleségének ellenére - minden autista jellemzője, a hordozás elkezdésében is egy megszokottól eltérő utat kívánhat. És igen, valószínű, hogy a hordozási tanácsadás során, a megszokottnál is jobban figyelni kell a család egyéni igényeire. De ezért vagyunk mi, hordozási tanácsadók. Én legalább is garantáltan.😉

Tudom, mert próbáltam, hogy
💙 annak ellenére, hogy tudjuk és evidenciában tartjuk, hogy az autista érintett (hordozandó gyerek, vagy hordozásra kiszemelt felnőtt) általánosságban nem szereti, ha hozzáérnek, meg lehet adni az esélyt neki, hogy kipróbálja a hordozás élményét. Legyen ott a lehetőség számára, hogy maga eldöntse el, hogy ez azok közé a fizikális élmények közé tartozik-e számára, ami jó, vagy inkább nem jó. (Ahhoz egyébként nem kell autistának lenni, hogy valaki kevéssé szeresse a fizikai érzést. Ez temperamentum kérdése is.)

💙 Bármilyen meglepő, nem nem feltétlen szükséges hozzáérnem tanácsadás során senkihez. (Ha ez elkerülhetetlen lenne, akkor nem is lehetne online hordozási tanácsadni.) Könnyebb, egyszerűbb, ha mutathatom is, illetve például egy hátravételt biztosítok a kezeimmel is. DE nem kizárólagosan szükséges. Teljesen a családtagok igényeire szabható minden.

💙 A hordozási tanácsadót meg lehet ismertetni az autizmusban érintettel. Nem muszáj a tanácsadásnak egyetlen alkalmasnak lenni. Ki lehet úgy is alakítani, hogy legyenek csak találkozós, megismerkedős előző élmények.

💙 A fénykép a PECS-hez (képcserés kommunikációhoz, kép-napirendhez) bármikor kérhető, és leszedhető a nyilvános oldalakról. Én legalábbis itt és most hivatalosan engedélyezem a képmásom ilyen célú felhasználását.

💙 A majdan próbálandó eszköz is gond nélkül megismertethető. Egy eszközbérléssel a hordozó korábban nálatok lehet, és megfoghatja, ismerkedhet uram bocsá' játszhat vele a gyerek. (Nyilván arra ügyelve, hogy a hordozó ne sérüljön.)

💙 Sőt, ahhoz is tudok képet küldeni, hogy hogyan is fog majdan a gyerkőc a hurci által anyával/apával együtt lenni. Semmi titkos nincs ebben. Minden előre megismerhető.

💙 A hordozási tanácsadást fizikálisan gond nélkül olyan helyre, közegbe lehet - és szerintem kell is- vinni, amit az autista ismer, biztonságosnak érez.

💙 A magam részéről simán vállalom egy pár perces videó elkészítését is - ha épp ez a segítség-, arról, hogy mi is fog történni a hordozási tanácsadáson. Így egyéni szükség szerint hallgató, látható lehetek. Megmutatom természetesen a hordozókat, és az előzetes egyeztetés alapján azt is el tudom mondani, pontosan mi hogy fog zajlani. És ehhez tartom is majd élőben magam. Így a konkrét hordozási tanácsadás egy ismerősebb, kiszámítható "valami" lehet.

💙 Kérem, és megköszönöm, ha a család megosztja azokat a dolgokat, szokásokat, esetleg szófordulatokat, amikre érdemes figyelnem.

Sokan sok félék vagyunk hordozási tanácsadók, számtalan tapasztalattal. Én magam folyamatosan próbálom beépíteni a hordozástól független tapasztalataimat a hordozási tanácsadásba is. Hisz ismerem, 5 éve és már a 3. gyerkőccel tapasztalom, hogy mekkora lehetőség van a hordozásban.

💙 Egy megszokottól eltérő élethelyzet, viselkedési együttes, szituáció nem kizárólagosság, hanem fejlődési lehetőség. Nekem is. Amiért hálás vagyok. 💙
.
.
.

Aki a hordozáson túl szeretne egy kicsit jobban képben lenni - Havasi Ágnes szavaival élve - a fejlődés egy lehetséges útjával, ajánlom figyelmébe az Autizmus Alapítvány oldalát és a Havasi Ágnes friss interjúját (https://lifetv.hu/teljes-adasok/2022/04/01/aprilis-2-az-autizmus-vilagnapja-legalabb-100-ezer-autista-el-magyarorszagon/7760?fbclid=IwAR35soahikr3jvLxFJHSfY0ELhAvpJM-zAWbz6s_fXK_8d_Fy0Wao0CZ1S4)

#éniskékvagyok #autizmusvilágnapja #április2 #autismday
#SzalMikHordozás

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: