A hordozás három áthághatatlan szabálya

 Az általam (is) képviselt családközpontú hordozós szemléletben igen kevés az a szabály, ami nem igazítható.

Mivel minden család más és más, sőt, minden hordozni szándékozó és minden hordozott gyermek más és más, meglátásom szerint elég nehéz mindenkire érvényes szabályokat hozni. Nyilvánvalóan van egy keret, az egészséges és biztonságos hordozás. De az, hogy ezen keretben hogyan lesz kényelmes, otthonos, ez az én utam érzés, az már a hordozási tanácsadó és a család közös együttműködésén múlik.

Anyaiskolám tapasztalat szakértői igen alaposan körbejárták már a hordozás kapcsán felmerült kérdéseket, mindenhol terjedő "szabályokat". A jó hírem, hogy mindössze három olyan intelmet találtak, amely nem kerülhet az egyénre szabás során felülírásra/átalakításra.

Lássuk, mik ezek!



1. Ne ejtsd le a gyereket!

Banálisan evidensnek tűnik, mégis az egyik legnagyobb félelmünk. És/vagy a környezet legnagyobb félelme. Pont ezért általában igen óvatosak vagyunk e tekintetben. De hogy ezt az óvatosságot magabiztosságá alakíthasd, jöjön néhány javaslat, hogyan is érdemes a hordozóeszközökbe helyezéskor fogni a gyermekedet.


Amíg a hordozóeszköz nem tartja őt biztosan a hordozó személyen, egyik kézzel mindig tartani kell a gyereket! Tudomásom szerint nincs olyan hordozó, amin nem kell igazítani, miután belekerült a gyermek. A kendős kötések jelentős részét a gyermekkel együtt alakítod ki. A mei tai vagy Bondolino vállpántjait még húzod, kötöd, mikor a gyerek már belekerült, a szövött karikás kendőn, Pötin, Close/Caboon húzol még, akár csak a csatosok pántjain. Az onburól és a podaegiről nem is beszélve! Az eszközök felvételének a folyamatában van egy pont, amikor már tartja az eszköz a babát, de még nem a hordozási feszesség. Ez eszközönként, felvételi módonként más és más. Egy hordozási tanácsadó az elsők között ezt a momentumot fogja megmutatni neked. Ezért a megnyugtató tudásért is érdemes velem vagy egy kollégámmal elsajátítod az eszközhasnálatot. :) Természetesen a magad tanulta folyamatban is ki fogod tapasztalni, csak idő és óvatosság kérdése.


- A gyermek leejtésének megelőzésében egy kapcsolódó trükk, hogy lehetőleg a háta felső szakaszánál támasszuk meg a gyermeket. A legtöbb felnőtt ösztönösen comb-popsi tájékon tartja a gyermeket. Hordozófelvételkor is jellemzően itt szokták a szülők fogni a gyermeket. A hordozási pozíciók alapvetően tudnak igazodni a család ösztönös (karban)hordozási pozícióihoz. Ugyanakkor a hordozási tanácsadók jellemzően ezen a ponton fel is hívják a figyelmet a kéz feljebb csúsztatására baba hátán. Miért? Azért, mert a háta felső szakaszát már biztosan tartó, így már ficergőbb, mozgolódósabb babákat, ha a popsijánál fogjuk, hátra tudják vetni magukat, és ki tudnak fordulni a kezünkből. Ehhez elég egy nyüglődősebb pillanat, vagy egy látómezők kívülről érkező érdekes hang. Ha a hónalja vonalában támasztjuk meg a gyeremeket, nehezebben akrobatizál.

2. Kapjon levegőt!

Ha valaki hordoz, hordozásai során legalább egyszer garantáltan meg fogja kapni a kérdést/felvetést, hogy "Nem fullad meg ott az a gyerek?!"
A jó hír, hogy szerencsére a természet meglehetősen jól találta ki a gyermekeket, és főleg az ő életösztöneiket. Persze ettől függetlenül nem árt néhány dologra figyelnünk hordozás közben.

- Például arra, hogy biztosítsuk a baba légútjainak szabad áramlását. Ezt mindössze annyival meg tudjuk tenni, hogy figyelünk arra, hogy a gyermek álla és a mellkasa között jócskán maradjon hely. Támpontnak a két ujjnyi szabad helyet szokták volt mondani. Mivel egyénenként eltérő tud lenni az a bizonyos két ujjnyi centi, ne ragadjunk le a méricskélésnél. Ha figyelünk rá, hogy a babapofi felfele nézzen, és véletlenül se tudjon a mellkasához nyomódni, sínen vagyunk.

- A szabad légutak biztosításához (is) a legjobb módszer, ha a gyermek a még kényelmesen, de lehető legszorosabban van rajtunk. Több szempontból sem előnyös, ha lötyög a hordozóban a baba a légzés szempontjából sem.
- Ahogy fentebb írtam, a hordozás sokban tud idomulni a családok sajátosságaihoz. A pozíciókban is van rá mód. Ugyanakkor fontos, hogy ha nem függőleges pozícióban (baba teste teljes egészében a hordozó személy felé néz, csak a fejét forgatja igény szerint) hordoztok, akkor is sokkal magasabban legyen a gyermek válla, mint a csípője. Ha el is tértek a függőlegestől, a hordozási pozíció maradjon közelebb a függőlegeshez, mint a vízszinteshez!


- A szabad légút biztosításának egy harmadik eleme az, hogy ne legyen semmi a baba arca előtt! A fejét még nem tartó babánnak természetesen meg kell támasztanunk a buksiját. És sokszor az alvó gyermekek fejének hátrahajlását is megtámasztással orvosoljuk (bár ezt a medencebillentéssel legtöbbször megelőzhető). Bizonyos kendős kötéseknél az is lehetőség, hogy a baba teste mellett, a vállunkra felfutó kendőszárat ráhúzzuk részben a baba fejére. De mindezek során csak és kizárólag annyira, hogy a gyermek arca látszódjon!
- A ruházatunkkal se takarjuk a baba arcát! Valószínűleg nem is kényelmes a babának, ha a sálunk vagy a kapucnink belelóg az arcába, de a légútbiztosítás szempontjából mindneképp parkolópályára tenném az ilyen ruhadarabokat. Hiédeg vagy eső esetén se fedjük be az arcot. Erős napsütés esetén kalappal, napernyővel árnyékoljunk inkább.

Ugyanakkor nem kell megrémülni, ha a kicsi babánk állandóan belefúrja magát bőrünkbe! A babák alapvetően életre vannak kitalálva, így érett újszülött kortól számíthatunk az ösztönökre. Ha a baba nem kap levegőt, el fogja fordítani a fejét. Ha ebben valami gátolja, sírni kezd majd. Megpróbálhatunk igazítani a kis fején, de nem szükséges folyamatosan igazgatni a kicsit. Bízz az ő ösztöneiben. Egyébként pedig az esetek jelentős hányadában úgyis érezni fogod a lélegzetvételét szó szerint a bőrödön, testeden.


 3. Mindig érzékenyen figyelj a gyerekre!

A gyeremekek jeleznek. Már az egészen aprók is. Az őket gondozó felnőttek pedig arra kódolódnak, hogy ezekre a jelzésekre reagálni tudjanak. Nem, kedves apukák, nem csak az anyák! Az apai ösztön legalább olyan erős és hatékony. Ne kételkedj magadban, csak mert a társadalmi szokásjog eddig mást modnott!



Hogy a ti babátokra, gyermeketekre ti hogyan tudtok értő és érzékeny figyelemmel lenni, ahhoz szakember nem tud mit mondani. Általánosságokat hozhatnék, de sokkal fontosabb, hogy bízzatok az ösztöneitekben, és össze fogtok hangolódni a gyermeketekkel hordozás terén is.
Ha nem álltok mindenáron ellen a temészetes késztetéseknek, akkor figyelni fogjátok a gyermeketeket, és közösen ki fogjátok tapasztalni az igényeit a hordozás terén is. Tudni fogod, hogy mikor elég neki, mikor szeretné kitenni már a kezeit, mikor nem akar véletlenül sem lejönni.
Bízz magatokban!


Források:
1 Ónodi Á.: HOGYAN HORDOZZUNK? – GERINC- ÉS A CSÍPŐ FEJLŐDÉS SZEMPONTJAI © Babahordozó Kft. 2015.
2 https://hordozo.hu/hogyan-legyen-a-baba-a-hordozoban-73

További kérdésed van? 

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

Kérlek, bármelyik kapcsolatfelvételi módot választod, kapcsolatfelvétel előtt olvasd el a SzalMik Hordozás Adatkezelési Tájékoztatóját! Bárminemű kapcsolatfelvétel esetén ez az adatvédelmi rend érvényes, a kapcsolatfelvétel az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását jelenti.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: