Nyári hordozás

Egyik percben még kiszámíthatatlan zuhék húzzák keresztbe a nyári szüneti programjainkat, a következő fél órában pedig már a csövön kipattok a kukorica, olyan napsütés van. 
Végre el tudnánk jutni a családdal kikapcsolódni, pihenni, esetleg kimaradnánk az esküvőszezonban kicsit egy lagzin. Erre tökéletes lenne a hordozás.
Igen ám, de milyen hordozóban nem sülünk össze a babánkkal? Tényleg van arra is hordozó, ha strandoláskor lenne szükségünk két szabad kézre? És hogyan öltözzünk a kényelmesebb nyári hordozáshoz?
Nézzük át gyorsan egy naptejezésnyi idő alatt!




Hordozni melegben? De hát összeizzadunk!

Ez tény. Amikor a babád hozzád simul, mindenképp melegítitek egymást. 

Ha a meleg miatt nem kényelmes, nem jó érzés, akkor bizony lehet, hogy a babakocsi kevésbé összeizzadós eszköz. Ugyanakkor a kicsiknek az összeizzadás sokszor nem akkora kellemetlenség, ami miatt lemondana a testközelségről. Így a gyermeked nagy eséllyel hőmérsékletre való tekintet nélkül fel fog kéredzkedni az öledbe. De persze ez is gyermekfüggő. Lehet, hogy ő épp az a típus, akit a közös meleg zavar. Figyeljetek egymásra, és kitapasztalod, hogy nektek mikor, mennyi kánikulai hordozás kényelmes.

Ha úgy döntöttél, hőmérséklettől függetlenül hordozol, az általános, bármilyen időjárási viszony mellett elmondható érvek mellett, van extrája a nyári hordozásnak.
Ami mindenképp a 30+ fokokban is a hordozás mellett szól, hogy ezzel megóvhatod a babádat a túlhevüléstől. Minél kisebb a gyermeked, annál hasznosabb nagy melegben is a hordozás, hisz csecsemőkorban még komoly fejlődés előtt áll a babák idegrendszerének az a része, amely a testhőmérséklet megfelelő beállításáért felel. Ahogy hőemelkedés, láz esetén átvesz a felnőtt teste a gyermekétől hőt, úgy a nagy külső melegben is így tesz. Ezt a jelenséget fokozott izzadás fogja kísérni, ami bármennyire kellemetlen érzés, segíti mindkettőtöket. A testnek természetes védekező mechanizmusa a verejtékezéssel való önmagunk és hordozás esetén a babánk hűtése. 
Teljes hőleadásunknak körülbelül 22%-át oldjuk meg így. Nagy melegben tehát nem érdemes ezt megpróbálni elkerülni, csak akkor, ha más módon hűtjük magunkat. (1;2)

Rendben.

Azért mégis…

Mi az, amiben nem sülünk teljesen össze?


Le kell szögezni, hogy egy bizonyos külső hőfok mellett (ez egyénenként változó) mindenkinek melege van, izzad. Két test melegíti egymást, így a hordozás nem tud nem melegítő lenni. Ha a karodba veszed a gyermekedet is melegítitek egymást. A hordozóeszköz plusz réteg, és a kellő szorosság miatt mindenképp összeizzadós dolog kánikulában.

Vannak azonban trükkök, amelyekkel valamelyest kevésbé izzasztóvá teheted a hordozás élményét.


🌞Mindenek előtt tedd el őszre a rugalmas kendő anyagú hordozóitokat! A rugalmas anyagú karikások, mint a Close Caboo vagy a klasszik rugalmas kendők kötött anyagok, legalább három rétegben tartanak stabilan. Ha valami, akkor ez szauna élményt fog adni nektek a nyári melegekben.

Ha mindenképp rugalmas kendő anyagú hordozót szeretnétek, akkor inkább a JPMBB/LoveRadius Pöti. Az karikás lévén egy rétegben is tart.

🌞Ha nyári hordozás, akkor karikás kendő szövött változata a legszellősebb hordozófajta. 



A szövött karikás kendő egyetlen réteg. Amennyire a tartásbiztonság engedi légáteresztő. A babádat ugyan körülöleli, viszont rajtad csak egy sávon fut. Ha csavartan fűzöd be, még kevesebb részedet takarja. A lelógó résszel pedig akár remekül lehet legyezni magunkat. 😀

🌞 Ha kendőztök, választhatsz vékonyabb anyagból készültet kendőt!

Kendő esetében a minél alacsonyabb g/m2 szám lehet vonzó, hisz ez megmutatja, hogy 1m2 anyagban hány deka fonal van. Ez a tömörsége a kendőnek. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a baba súlyának növekedésével minél nagyobb g/m2 számú kendőt szoktak általában kényelmesnek érezni. Pusztán a nyári meleg miatt én nem választanék alacsony g/m2 számú kendőt. Viszont ha a többi szempont épp összejátszik ezzel a tulajdonsággal, akkor már tettél valamit a kánikulai kényelmetekért.

Természetesen a nyári kendőzés szerelmeseinek is készült már a piac különlegességekkel. Ilyen a Wrapsody Baby Breeze gézkendői, a Hoppediz Leichte kendői, a Didymos Wellen vagy Standard Raspberry illetve Sky kendői, a Storchenwiege gyémántsávoly szövésű Leo modellei, a Girasol herringbone kendői, az Oscha Ice Cotton termékcsaládja vagy a Fidella vékony kendői között.(7)
(A képen nem ezek a kendőmárkák egyike szerepel.)

🌞 Játszhattok az anyagösszetétellel is. A szövött kendők anyaga jellemzően a pamut. Amiben e mellett van valamilyen arányban bambusz, len vagy esetleg (bár ettől némileg csúszósabb lehet az anyag) selyem az légiesebb érzet lehet. Anyagválasztás esetén a gyapjú télen fűt nyáron hűt tulajdonsága is biztató lehetőség.

🌞 Választhatsz olyan hordozót vagy kötésmódot, ami kevesebbet takar belőled, maximum annyit, mint a karikás kendő, vagy a Pöti. A kánikulához való kulcs az egy rétegűség. Ezt hosszú kendőben a szövöttek tudják!
Kötésválasztáskor fontos szem előtt tartani, hogy minél kevesebb anyag fut rajtad, annál kevesebb felületen tud a súly oszlani.

🌞 Választhatsz olyan eszközt, ami kevesebb réteget igényel a babán. Az előző pontban említett anyagmennyiség és súlyeloszlás összefüggés itt is él. Minél kevesebb réteg fut a kicsin, annál kevésbé tud a súly osztódni.
Egy rétegű kötés elől hordozásnál például a belül zsebes kötés kötegelt szárakkal, az egyszerű csípő kötés vagy a háti batyu.(7)

Onnantól, hogy kinyomogatja magát a kis karjain, a lapockáig megtámasztás, az úgynevezett kint kezes hordozás is biztonságos számára. Ez nagyobb szellősséget ad a kicsinek. Viszont a hordozó személy számára a súlyelosztást befolyásolva kényelmetlenebbé teheti a hordozást.


🌞 Formázott, de kötős eszközben például a Bondolino lenge vagy puplin verziója is egy ilyen finomhangolás lehet. Formázott hordozóknál az anyagválasztás jellemzően a kicsinek lesz érezhetően más. A váll-, és derékpántok ugyanis párnázottságuk függvényében között mindenképp melegítenek. Ez a Bondolinonál is elkerülhetetlen. “A lenge és a puplin modelleknél viszont a baba hátát támasztó hátrész vékonyabb anyagból készül, ami a baba hátának az izzadása szempontjából jelent különbséget.”(3)









🌞 A nem kendős hordozóknál a nyáriasítás jellemzően a babára vonatkozik tehát. A könnyű dekoranyagok választása mellett, évről évre egyre több márka rukkol elő a hálós hátrésszel.

A -tudomásom szerint- fejlesztést elsőként a piacra dobó Love Radius (lánykori nevén a JePorteMonBébé) márka Fiziója a csatos hordozójának kombinált a hátrésze. 
 A klasszikus, dekor anyagú hátészt  kicipzározva és felhajtva egy erős, stabil tartást adó hálós rész fog a baba popsija alá és a hátára simulni. Így gyakorlatilag a hordozó több évszakos.


Hasonló hátrész-megoldást találunk a Kibi EVO Air, az Ergobaby Cool Air Mesh-nél és a Baby Tula Coast Mesh-nél. Bár utóbbi kettővel személyesen nem találkoztam.(7)

A 2022-es év nyári újdonsága volt a Möbiusnál a fentiekhez hasonló hátmegoldású Nyári csatos hordozó. Tehát már a magyar márkák szerelmeseinek is elérhető ez a kialakítás.

Ezzel a megoldással a megtámasztás nem csökken, viszont jelentősen szellősebb érzet a kicsinek. 

Hangsúlyozom, a hordozó szellőssége baba számára érezhető. A felnőttet érő részekre még nem sikerült a gyártóknak nyáriasítást kitalálni.


🌞 Választhatsz világosabb színű hordozót, hogy a napot kevésbé szívja.
Direkt nyári hordozásra fejlesztés kapcsán említést érdemel, hogy léteznek olyan hordozók, melyeknél a gyártó kis is emeli, hogy UV-szűrős anyagból készíti. Például a Lana kendők, Hoppediz vagy Gremese hordozók.(5)
Speciálisan nyári hordozásra készült hordozó keresésekor kulcsszavunk a solarveil anyag lehet. 
“A solarveil egy szellős, UV szűrős anyag, ami kellemesen és egy fokkal jobban engedi a levegő áramlását mint más anyag, így a gyereknek kevésbé lesz melege benne (legalábbis a háta kevésbé izzad meg). Ezt az anyagot úgy kell elképzelni mint egy nagyon sűrű hálót: nincsenek benne lyukak, de fény felé tartva is látható mennyivel szellősebb mint más szövött anyag.”(6)

Alvócsuklya
Ejtsünk pár szót külön az alvócsuklyáról! Ha a medencebillentés nem elegendő ahhoz, hogy megtámasszuk a babánk fejét (alváskor, vagy mert maga nem tartja még), formázott hordozók esetében az alvócsuklya kézenfekvő megoldás. Ráadásul, mivel fedi a baba fejét, még a nap elleni védelemben is segítség lehet. Gondolhatjuk ezt. Igen ám, viszont a hordozók majd’ mindegyike (a kendőktől a csatosokig) mind tömörebb anyagból készülnek. Természetesen van légáteresztő képességük, mint minden anyagnak. Viszont a kötése (rugalmas kendő, Pöti, Zsömbi, Cabbo/Close), szövése (szövött kendők, szövött kendőből készült mei-taiok, csatosok), illetve a dekoranyag (csatosok) nem teszi lehetővé azt a szellőzést, ami a babának igazán kényelmes lenne. Mivel a fejre felhúzva is marad egy-egy nyílás oldalt, így nem fulladhat meg pusztán az alvócsuklyától a gyermek. Viszont egy plusz szoros, hordozó anyagból készült vastagságú takarás a fejen, ami esetleg az arcba is belelóg, 30+ fokokban támogathatja a túlhevülést.

Az alvócsuklyák teljes felhúzása elleni érvek kivétele az egyre terjedőben lévő, hálós, szellős alvókapucni. Ezeknél az alvócsuklyája is abból a hálós anyagból készül, mint az imént leírt csatosok hátrésze. Így ez abszolút légáteresztő.

Ha pedig a hordozódon még nem ilyen a kapucni, akkor sincs minden veszve. Hajtsd fel csak a baba tarkójánál. Vagy ha nem akarsz minden forgolódáskor igazgatni, egyszerűen csavard fel a kicsi tarkójához és rögzítsd így az alvókapucnit!


Hordozzunk a vízben is!

Ha forróság, akkor jó esetben fürdőzés. És ha ezt pici gyerekkel, biztonságosan szeretnénk megoldani a babánkkal, akkor egyértelműen a fürdős kendő a tökéletes társ. A legtöbb fajtája használatra ugyan az, mint a Pöti vagy a Pötisen felvett (babát a popsinál kicsit megemelve meghúzott) szövött karikás kendő. 

Azonban ennek az anyaga lyukacsos, fürdőruha anyag, így nem szívja meg magát vízzel és sokkal hamarabb szárad, vizesen is könnyű. A fürdős karikások anyaga érzetre eltérhet. Az én pink fürdős karikásom például egy rugalmas kendősebb érzet, míg a szintén a kölcsönözhető hordozóim között megtalálható Möbius nyári fürdős karikás kicsit merevebb, inkább a szövött kendőkét idéző érzet. A karikái műanyagok, így könnyűek. Szárazon való hordozáshoz hosszú távon nem alkalmas, a vízben viszont megadja a hordozás biztonságát. (4)

A hosszú kendők szerelmeseinek a Magyarinda fejlesztett ki fürdős kendőt. Ezek anyagukban hasonlóak, mint a fürdős karikás kendők. Ugyanakkor kötésmódjuk a rugalmas kendőké.





Öltözködési tippek, tapasztalatok

A kánikulai melegben a társadalmi normák szerinti elfogadhatóságig lekerülnek, megrövidülnek a ruhadarabok. Ez a hordozás során is érvényes. A baba egy szál pelenkában vagy ha már szobatiszta bugyiban/kisgatyában is lehet a hordozóban. Neki kényelmesebb a kevesebb réteg, a hordozó pedig takarja a kis testét. A feje és a végtagjai ekkor védtelenek a nap ellen, így azokat érdemes egy fejet, nyakat árnyékoló vékony sapkával, végtagjait textilpelenkával, kendőszárral stb. védeni. Ha valami speciálisabb napvédelemre vágyunk, beszerezhetünk úgynevezett Babylegs-t. Ezeket gyakorlatilag úgy lehet elképzelni, mint két nadrágszárat, ami készül manapság már nem csak UV-szűrős anyagból, de NoBugs néven már rovarriasztós textíliából is.

A napozókrémekben lévő vegyi anyagok – ahogy a mosóanyagok is- károsíthatják hosszú távon a hordozók anyagát, így azokat érdemes kerülni. Ha mindenképp használunk magunkra vagy a babánkra naptejet azokon a felületeken, ahol a hordozóval érintkezünk, esetleg egy vékony anyaggal, textilpelenkával érdemes lehet védeni a naptejtől a hordozót. Ugyan ez érvényes, ha sós vizes strandolás után esetleg nincs mód lezuhanyozni a hordozó felvétele előtt. A sós víz, ahogy az izzadság és a nyál sem barátja a hordozók anyagainak. Persze ezek károsító hatását nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer hozzáér a naptejes vagy tengervizes bőrömhöz a hordozó és tönkre megy. Ha az anyagba textil szálaiba bekerül a vegyszer, nyál, izzadság, sós víz, az hosszabb távon dolgozza szét a textilt alkotó szálakat. Így a nyári melegben egy havinál gyakoribb mosással megóvható a hordozóeszközünk.

Amit a kevesebb kényelmesebb elv mentén érdemes előre számításba vennünk, hogy a hordozóeszköz nyomot hagyhat akár a gyermek, akár a felnőtt bőrén. Hasonlóan azzal, mikor akár az ágyunkban, vagy egy kerti bútoron, padon elheveredünk, vagy a bármilyen közlekedési eszköz ülésén eltöltünk némi időt ezek a nyomok fájdalommentesek és átmenetiek. Kb. fél óra, és nyomuk se lesz. Ha zavar minket ez a jelenség, egy vékony -lehetőleg pamut- textillel a bőr és a hordozó között kivédhető.(3)

Ha már a textileknél tartunk. A textilpelenka egy kisgyermekes csodaeszköz. A többfeladatos eszközök mintapéldánya. Ha mellette vagy helyette textíliafajtát kell választanunk, akkor a pamutot tudom ajánlani. Kiváló nedvszívó képességével a nyári melegben is kiszolgál bennünket.

Engem speciel zavar, hogy a megizzadt hátamon cuppog a pici test. E miatt sokszor használtam úgy is a textil pelenkát, hogy magunk közé terítve, megkötve a nedvességet hűsítsen minket.

Én személy szerint ahogy beköszöntött a 35 fok feletti idő, a lányaimat is folyamatosan vizezem. A melegre különösen érzékeny kisebbik lányom és magam közé pedig nedves textilpelenkát szoktam tenni. 
Ugyanakkor ez a vizes ruhás/ vizes pólós megoldás komolyan átgondolandó trükk. Egyrészt a könnyen meghűlő babáknál vagy szülőknél nem javasolnám. Másrészt fontos végiggondolni, hogy amíg így vagyunk együtt a babánkkal, kerülhetünk-e légkondícionált helységbe, járműre. Ha ennek megvan az esélye, semmiképp sem javasolnám a vizes textiles hűtést. Sőt! A légkondicionált boltba való betérés vagy légkondis járművel utazás esetére nem árt, ha van nálunk egy plusz réteg. Ez lehet a kendőnk lelógó része, vagy egy egyszerű vállkendő. Ez nyilván növeli a holmink mennyiségét. Viszont nagy segítség lehet, amikor megizzadva a hirtelen jóval kevesebb fokokban igyekszünk magunkat és gyermekünket megóvni a meghűléstől.
Ami nyáron elkerülhetetlen a táskába, az a váltás ruha. Nem csak a kicsinek, de az őt hordozó felnőttnek is.

A hőség nem egyszerűsíti meg a hordozást. De mint mindennek ennek is megvannak a trükkjei. Ki kell tapasztalni, hogy kinek mi a kényelmes, mi válik be a számtalan trükk és praktika közül.

*
*
*
*
*
Források:
1. Jegyzetek medikusoknak/Klinikai fiziológia (https://hu.wikibooks.org/wiki/Jegyzetek_medikusoknak/Klinikai_fiziol%C3%B3gia/A_l%C3%A1z#A_h%C5%91lead%C3%A1s_mechanizmusai; utolsó letöltés 2019.06.15.)
2. Magyar Vöröskereszt – “Csecsemő-és kisdedgondozás, gyermeknevelés Segédanyag a családok átmeneti otthonaiban szervezett foglalkozásokhoz” in.: Remény füzetek III.
3. Hordozóház szakértői – “HORDOZZAK – ILYEN MELEGBEN?!” (https://hordozo.hu/hordozas-es-oltoztetes-nyari-melegben-30 ; utolsó letöltés 2019.06.15.)
4. https://hordozo.hu/kiskise-furdos-karikas-kendo-10267″>https://hordozo.hu/kiskise-furdos-karikas-kendo-10267</a> (utolsó letöltés 2019.06.15.)
5. “Érdekesség és újdonság: UV szűrős a Hoppediz is” http://celesztina.blogspot.com/2009/08/erdekesseg-es-ujdonsag-uv-szuros.html?m=1 ;utolsó letöltés 2019.06.15.)
6. “Hordozás melegben” (http://celesztina.blogspot.com/2010/04/hordozas-melegben.html?m=1; utolsó letöltés: 2019.06.15)
7. Tarczali Mónika – “Nyári hordozó körkép, hogy kánikulában se kelljen lemondanod a hordozásról!”
( http://www.babyport.ro/nyari-hordozo-korkep/ ; utolsó letöltés 2019.06.15.)


További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: