Mikor kezdhetek hordozni? - Gyermekágyi hordozás

Gyermekágy. 

 - A fogalom, amit akkor értesz meg igazán, mikor az első gyerek megszületik. 

 - A fogalom, aminek csak édes emlékét és vágyát őrződ, mikor a többedik gyerek születik. 😅 (Azért tegyünk hozzá gyorsan, hogy ettől még ugyan úgy szükség lenne rá.)



Amennyire a szülés a világ legtermészetesebb történése, épp annyira az egyik legkomolyabb fizikai teljesítmény is. Bár nem illik ezt így kimondani, az áldott állapot 9-10 hónapja, és az életet adás órái olyan teljesítményekkel egyenértékűek, amiért olimpiai vagy maraton érmeket osztogatnak, rekorderkönyvbe írogatják a nevünket.

Nem csoda hát, hogy lenne némi igényük arra a szülést követő 6-10 hétre, amikor az anyai szervezet legintenzívebben dolgozik a "visszarendeződésen". Hogy minek és hova, hogyan kell visszarendeződni, azt nálam orvosilag szakavatottabbaktól számos helyen olvashatjuk.

Nézzünk inkább rá, a hordozással már várandósság alatt vagy előtt megismerkedett anyák klasszikus kérdésére!


MIKOR KEZDHETÜNK HORDOZNI?
LEHET HORDOZNI GYERMEKÁGYI IDŐSZAKBAN?

Röviden: A születés pillanatától. és Igen, csak egy kicsit máshogy, mint gyermekágy után.

Hogy miben más a gyermekágyas hordozás, mint az az utáni? 

👶A baba szempontjából semiben. A picinek pontosan ugyan arra van szüksége a gyermekágyi időszakban, mint később. Testközelségre a megfelelő hordozós pozícióban, szabad légutakat biztosítva. A többi már csak a személyre szabható hogyan és miben kérdése. 

Reflexből azt szoktuk mondani, hogy a baba szempontjából bármikor el lehet kezdeni a hordozást, csak a hordozó személy legyen modnjuk apa, vagy más családtag, aki nem anya. Ő először regenerálódjon. 

Hozzá kell azért ehhez azt is tenni, hogy amikor a születés pillanatától való hordozásról beszélünk, akkor jellemzően az egészséges, otthonában lévő született babákról beszélünk. Ritkák, de lehetségesek olyan egészségügyi problémák, amik ellehetetlenítik a hordozást. Ezek azonban jellemzően kórházi ellátást is igényelnek. Így ilyen helyzetekben ritkán merül fel a hordozás. 

👨 Az édesapa vagy más családtag szempontjából sem más semmiben, nem különbözik a hordozás gyermekágyi és az utáni időszaka. Pontosan ugyan úgy tudja apa is a babát hordozni az első 6 (császármetszés estén 10) hétben, mint bármikor, hiszen nem ő szült. (A hordozás szempontjából a fizikai regenerálódás a kulcs a gyermekágyi időszakban, amin a legtöbb apukának nem kell átesnie. Ha csak nem ájult el, és ütötte be magát valahova a szülés közben. 😅 A lelki folyamatok természetesen az apukákban is igen aktívan zajlanak a gyermekágy alatt. Ezeket viszont pont, hogy segíti a gyermekével való, hordozós közelség.)



👩 A szülőanya szempontjából más a gyermekágyi időszak, mint az azt követő. Az ő szervezetének ekkor elsősorban a pihenésre és regenerálódási lehetőségre van szüksége. De persze ez nem jelenti, hogy a szülőanya ki kell maradjon a hordozás élményéből. 

A szülést követőelső hetek rendkívül fontosak a kötődés kialakításának szempontjából. Azzal, hogy már az első, gyermekágyinak nevezett hetekben hordozzuk a babánkat, sokat enyhíthetünk a baby blue valamint a szülés utáni depresszió rémén. Illetve a szoptatás elősegítésében is hasznos társ a testközelség. Ugyanakkor a pozitív hatásokhoz nincs szükség hordozókendőre vagy más hordozóeszközre. A kulcs a bőrkontaktus és a testközelség. 





Hogyan hordozzon a szülőanya a gyermekágyi időszakban?

Ha teheti, a szülőanya a gyermekágyi időszakban leginkább fekve, ülve hordozza a gyermeket. A bőrkonaktus, a testközelség így is adott, viszont a terhelés kisebb. 

Ugyanakkor, sajnos a zavartalan gyermekágyi időszak a sok-sok segítővel nem mindenkinek adatik meg. Amikor a dolgokat az anyukának magának kell megoldani, akkor bizony jól jöhet a hordozóeszköz. A pici ugyanis mindenképp fogja az ölben létet igényelni. Ő benne az ösztönök dolgoznak. "Ha leraknak valahova a gondozóim, könnyebben megesznek a vadak, mint ha rajtuk/velük vagyok." Ezt az ősi túlélő ösztön nem írja felül születés után még az a pár ezer évi ember civilizáció. 

Ha anyának épp ebédet kéne produkálnia az asztalra, ha tiszta ruhát a szekrénybe, esetleg a tesókat eljuttatni oviba/iskolába, bizony, az újszülöttet elég nagy eséllyel fel kell venni. Karban tartva a csecsemőnket jövet-menet közben persze nagyjából ugyan az a terhelés éri a még épp regenerálódó anyát, mint amikor hordoz. Tehát a hordozóeszköz - jellemzően kendő- tehermentesítő ereje jól jöhet. Már csak a két szabad kéz miatt is. 

Ha anya nem engedheti meg magának a pihentető gyermekágyi időszakot, és hordoz, fontos figyelni a mértékre! A hordozás tehermentesítő képessége igen csalóka tud lenni. Ahogy a pocakkötésnél, úgy itt is előfordulhat, hogy észre sem vesszük, vagy könnyebben túllendülünk azokon a jeleken, amik a túlterhelődésünket mutatják.


Tudatosan kell figyelni a fokozatosságra! Az édesanyák a szülést követően napról napra egyre többet bírnak. Hordozóeszközben hordozni is egyre hosszabban tudnak. A medencefenék erősítésével illetve testtartás korrigálással támogatható a regeneráció. Így az akár napról napra hosszabb hordozás is biztonságos lehet a hétről hétre gyarapodó babával.

Egy dologra azért nagyon figyelnünk kell. A jó hordozó eszköz tehermentesít. Nem csak a babát teljes egészében, de a hordozó felnőttön is úgy oszlatja el a súlyt, hogy jóval később érezze meg a baba súlyát, mint kézben tartva. A szülést követő hetekben, ha mindenképp muszáj hordozóeszközben a gyermekünkkel tennünk vennünk ne hagyatkozzunk arra, hogy majd megérezzük, ha már túl nehéz. Mire a kendőkben, baby-taiokban megérezzük, hogy túlterheltük magunkat, addigra garantáltuk magunknak a következő pár napra az itt fáj ott fáj és mindnehol izomlázam van érzést.

 

Pici babánk gyarapodó súlya szép fokozatosságot ad. E mellé csak figyelnünk kell, hogy mindig csak egy kicsivel legyen hosszabban a hordozóban, és a szoros testközelségben töltött, tevékeny idők is gondtalanok lesznek.


Igen ám, de mikor kezdhet hordozni a császáros anyuka? Más valami a gyermekágyi hordozásban, ha az anya császármetszéssel szült?

 

A hordozásra alapvetően császármetszés után is ugyan azok vonatkoznak, mint a hüvelyi úton történő szülésre. Ugyanakkor, míg a gyermek világra jövetelének klasszikus útja egy természet által kitalált és a női testbe programozott - jó esetben a modern tudomány által nem megzavart- folyamat, a császármetszéses szülés a regeneráció szempontjából egy nagyműtét. Ezért szokás például nem 6 hetet mondani gyermekágynak ilyenkor, hanem 10-et. 

 

Felépülési szempontból – és az én gondolatiságomban csak ebből a szempontból- másként kell gondolkodnunk róla, mint a klasszikus szülésről.

 

A kötődés biológiai mechanizmusainak beindulásához például dr. Rosie Knowles  gyermekgyógyász, hordozási szakértő szerint is, rendkívül fontos a bőrkontaktus. Különös jelentősége van ennek a császármetszés esetén, pláne, ha életmentő vagy traumatikus élmény volt az anya és/vagy a baba számára.

De akkor is nagy segítség a hordozás, ha természetes úton, de orvosi beavatkozásoktól nem zavartalanul zajlott a szülés. És persze ne feledkezzünk meg a gyermekágyi illetve a szülés utáni depresszió mindenkire leselkedő veszélyéről, aminek kockázatát könnyen növelheti egy nem megfelelő, esetleg traumatikus szülésélmény.

 Császármetszéses szülés esetén tehát kifejezetten javalt a lelki felépülés érdekében a hordozás. 

Ami az édesanya képes felkelni, babájával biztonságosan közlekedni, ugyan úgy megkezdheti a fentebb leírt javaslatok mentén a hordozást, mint a hüvelyi úton szült édesanyák. Amire egy „császáros anyukának” külön figyelnie kell, az az ,hogy ne terhelje meg a hasát, és a sebe környékét.  

Ebben egyértelműen a kendő jellegű hordozók, illetve a karikás vannak nagy segítségünkre. A derékpántos eszközöket és kötésmódokat érdemes elkerülni.

Az is a sebvédelmet támogatja, ha magasra kötjük a babát. A pici lábaira amúgy is figyelnünk a megfelelő hordozási pozíció miatt, viszont császármetszés után az anya szempontjából is fontos a kicsi láb-popsi-láb vonalának M-betűre hasonlósága, mert ezzel elkerülhető, hogy a babalábujjak megrúgják a sebet. Ezeket, valamint a fokozatosság elvét különös hangsúllyal betartva, és javaslatom szerint sokkal kisebb mértékekkel haladva, császármetszés után is nyugodtan hordozhatunk.


A hordozás mindig, mindenkié. Ha ügyel magára a szülőanya, akkor egy olyan különleges élethelyzetben is övé a hordozás, mint ami a gyermekágy.


További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: