A biztonságos tartásról... avagy Miért nem esik le a "Mátrixoló" gyerek sem?

 



Trollgyerek #életérzés

😱"Jaj! Leesik!"
😒"Nem. Nem fog."

Nagy klasszikus párbeszéd ez, amit megúsztam. Eddig...😒 Harmadszülöttem ugyanis mostanában előszeretettel dobja be magát ebbe a roppantul nem bizalomgerjesztő pózba. Csak mert valami érdekeset lát. Vagy eme diszkrét és visszafogott módon jelzi, hogy ő most akkor köszöni, menne a maga útján. 🏃‍♀️


Fránya mozgásfejlődés. A gyerek elkezd mászással világot leuralni, és már nem mindig szeretne a hordozóban maradni. Merő pofátlanság azért ez egy hordozási tanácsadó gyerekétől.

🤔No, de honnan is tudom biztosra, hogy nem fog kiesni, bárhogy ficánkol is?

👍 A hordozó a hónalj vonalánál nem kerül lejjebb. Így biztosan, tehermentesen tartja a háta majdnem egészét.
✌️ Kellően szorosra van húzva kint kezes hordozásnál is a hordozó, így akkor is tartja, ha ő éppen lemegy hídba.


A hordozós csapból is az folyik, hogy térdhajlattól térdhajlatig kell a hordozóban legyen a gyerek. Igen ám, de ez csak az alsó megtámasztás. És ez sem teljesen van így már nagyobbacska gyerekeknél. A hordozó még akkor is biztosan és tehermentesen tart, ha nem tökéletesen ér ki a térdhajlatig a bőven önjáró 2-3 esetleg 4 évesnek. Mivel minden gyerkőccomb más, nem lehet ilyen egyen mértékeket megadni, hogy 1-2 ujjnyial lehet beljebb a hordozó, vagy hogy 1-2 centi. Nem ugyan azt jelenti egy 1 évesnél és egy 3 évesnél az 1-2 centi. Pláne, ha valakinek olyan hosszú lábú gyereke van, mint az én lányaim például. És az ujjunk is eléggé más méret lehet. A "még belefér" mérlegelésekor én inkább azt szoktam nézni, hogy a hordozó a kicsi combját majdnem teljesen alátámasztja-e. A számok szerelmeseinek azt mondom, hogy olyan 90%-ban legalább.
A hordozó beljebb érése amúgy onnantól nem okoz gondot, hogy a gyerek stabilan jár. A stabil járással már végképp nyugodtak lehetünk. És már az stabil, önálló ülni tudásnál elkezdhetjük a megnyugodást. A gyerkőc csontozata, vázizomzata megfelelően fejlett, edzett tartani magát. Fontos a tehermentesség számára, de messze nem ugyan az az ő esetében, mint egy újszülöttnél.

És akkor nézzük, mi a helyzet a felső megtámasztással! Igen, felül teljesen elegendő, ha a hordozó - legyen az kendő, vagy formázott hordozó - csak a lapockája-hónalja vonalában támasztja meg a gyerkőcöt. Ha és amennyiben már stabilan tartja a gyerkőc a háta felső szakaszát!


Amikor ide eljut a kicsi, jellemzően nemsokára amúgy is elkezdi próbálgatni, hogyan tudja kihúzni a karjait a hordozóból. Ilyenkor kezdik el előszeretettel fodrászkodni anya tarkóját, és a nagyobbacskák váratlanul megkapaszkodnak a tömegközlekedésen. A cseppnyi ember nem oly' cseppnyi akarata megjelenik a hordozásban is.
Ha megnézzük, hogy a hordozó kintkezezésnél mennyire simul rá a gyerkőc hátára, itt is azt fogjuk látni, hogy javarészt - számok szerelmeseinek olyan 85%-ot mondanék- rásimul a kicsire. Ha kellően szorosra húztuk a vállpántokat - tehát nem "lötyög" különállóként a gyerek a hordozóban -, akkor nem tud lejjebb csúszni a hordozó.

Csendben megsúgom, hogy azért akkor se tudna csak úgy kiesni, ha egész a derekáig letornázná valahogy a hurcit. A kieséshez konkrétan a popsija alá kellene lemenjen a hordozó. És még akkor sem vagyok biztos benne, hogy nem tartaná-e a combjainál fogva. Persze ez elmélet. Nem próbáltam még kiejteni a gyereket a hordozóból.😅

Akiben még kétségek maradtak, látogasson el a Traditional Babywearing oldalára, és nézze meg, mennyi féle módon és milyen eszközökben hordoznak a világ tájain!
Rögtön nem fog olyan aggasztó lenni, ha nem lett tökéletesen feszes minden kendősáv meghúzása. 😅

Ha további megnyugtatásra vágysz a hasonlóan Mátrix trökköket produkáló gyermeked hordozásához, keress bátran!
💬 Üzenj Facebookon a @SzalMikHordozas oldalon;
📞 hívj telefonon a +36303230045-on;
📧 e-mailben is elérsz a szalmikhordozas@gmail.com -on.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: