Önjáró gyermek hordozása


 👣Mostanában folyton faképnél hagy a gyerek. Lehet, hogy vesztek a varázsomból? 🤔😱

Lebegtetem itt a legtutibb hurcikat, erre Zsebsárkányom dob egy ilyen "úgysem kapsz el" mosolyt, és mászva elszáguld. Majd felkapaszkodik valahol, és tovatipeg a Süsü-balerina.🐉

Azért olyan rettentően nem esem kétségbe. Bár az önálló helyzetváltoztatással egyre többet jelzi a kicsi, hogy kijönne a hurciból, azért ez még messze nem a hordozós kor vége.

Nem akar hordozódni eme szemgyönyörködtető embergyermek, mert épp rádöbbent, hogy tud ám ő önállóan, a saját akarata szerint is közlekedni. Simán oda mehet anya meggondolatlanul alacsonyra berendezett irodapolcához, és szétkaphatja egy anyai mosdólátogatás alatt. Vagy -ahogy a képen is- mehet a maga kedve szerint bármerre az inklúzív fejlesztő- és játszóházban.

Nem kell tehát megrémülni, hogy a pöttöm 10-12 hónapos korára oda a nagy szorgalommal begyakorolt kendőkötés-tudomány, vagy szögre akasztható a nagy gonddal kiválasztott ideális csatos.
Most pusztán egy új fejezet kezdődik a hordozásban.

🎉Kezdődhet az önjáró gyermek hordozása.🙈🙉🙊


Hogy hogy is néz ez ki, és mire érdemes készülni/figyelni?

🙈 Trollkodni fog a hordozóba tétel során.

A járni tanuló, járni épp megtanult gyerek -hordozótól függetlenül is- folyamatosan gyakorolni akarja a járáshoz szükséges mozdulatsorokat. Az agyunk úgy van kódolva, hogy a folyamatos mozdulatsor-gyakorlás építi ki az idegpályákat. Amit nem gyakorlunk, azt az agy elfelejti, a nem használt idegpályák elgyengülnek, megszűnnek. Ezért riogatja mindenki a szülőket, ahogy jaj, nem maradhat ki a kúszás, mászás, mert tanulási zavaros lesz agyerek. És igen, e miatt alapoz a legtöbb kisgyermekkori fejlesztés a mozgásterápiára.
A babába tehát kódolva van, hogy neki gyakorolni kell a mozdulatsorait. Ha az épp a felállás, akkor azt, ha a lépegetés, akkor azt, ha a masszív babatalpas sprint, akkor azt. E miatt roppant rosszul fogja venni, ha te lekötöd. Ez nem a hordozásnak szól, hanem annak, hogy korlátozod őt.

🙉 A nagy fejlődés és a gyakorláskényszer miatt a babaálmok is zaklatottabbak lesznek. A korábban simán aludni letehető gyerek is többet ébred a fejlődési ugrások során. Így ne lepődj meg, ha a hordozóban elaludt kicsit nem tudod olyan sikerrel tovább alvósan letenni, mint korábban. Nem te rontasz el valamit. ÉS a gyerek se romlott el. Sőt, nem a hordozás miatt nem alszik. Dolgozik az agya, igyekszik álmában is megemészteni, helyére tenni azt a rengeteg tudást, működésfejlődést, amit kialakít az ébrenlétek során. E miatt nehezebb elaltatni is, és változik az alvási szokása.

Tehát UGYANÚGY SZERETI AZ A GYEREK A HORDOZÁST, CSAK PILLANATNYILAG FONTOSABB A SZABAD MOZGÁS A FEJLŐDÉSÉHEZ.
Nyugodj meg. Nem ért véget a hordozós kor. Kicsit átalakulnak am indennapok. De ez a hordozástól függetlenül is így van, maikor a pici babánk átlép az öntudatos totyogó korba.

🙊 És még egy praktikum az önjáró gyerek hordozásához. A kicsi le-fel fog kéreckedni. Őszibb, télibb időkben, ha eddig közösen öltöztetek, most ideje megfontolni a külön öltözést. Sokkal praktikusabb, ha időjárásnak megfelelő ruha van rajta, esetleg csak egy plusz réteget kell ráadni gyorsan. Ugyancsak e miatt a le-fel miatt érdemes átgondolni a hordozóeszköz választást is - már ha több hurcitok van. A hosszú kendő é a mei taiok kötözgetése ebben az időszakban sokszor kerül háttérbe a karikások vagy a csatosok gyors praktikuma mellett.

Az önjáró gyerek hordozása tehát kicsit tudatosabb tervezést igényel. De ne szegje ez kedveteket!

Hordozzatok bátran totyogót is!



További kérdésed van? KölcsönöznédMegvásárolnád?

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: