A biztonságos hordozás 5 pontja

 A hordozás mindenkié, és mindenki képes rá. Számtalan szabály és megkötés terjeng a hordozásban is gondolkodó kisgyermekes körökben. A biztonságos hordozás azonban jóval kevesebb dogmával is tud biztonságos és egészséges lenni. Mindössze 5 pontban összefoglalható, hogy mire kell figyelnünk, hogy ha mindenki számára ideálisan, nyugodtan szeretnénk hordozni.





1. Legyen látható a baba arca.


Ezt és a következő pontot részletesen, illusztráltan kifejtettem a hordozás három áthághatatlan szabálya című írásom, kapjon levegőt részében. Itt most csak vázlatszerűen felsorolnám, hogy mi mindenre is kell gondolnunk.

  • Amikor megtámasztod a baba fejét, csak maximum tarkójáig fedje a hordozó a babát!
  • Ruhával se takard be a kicsi arcát!
  • Ne félj, hogy ha a babád a bőrödbe fúrja az orrát! Ha nem kapna levegőt, el fogja fordítani a fejét. Erről a túlélő ösztöne gondoskodik. Ugyanakkor nagyon picike babáknál, akik még a fejüket egyáltalán nem vagy csak időszakosan tartják, a biztonság kedvéért érdemes úgy igazítani a bababuksit, hogy a kis orrot ne takarja semmi.











2. A baba álla alatt legyen két ujjnyi szabad hely.

Ezt a bizonyos két ujjnyi szabad helyet is részletesen kifejtettem a hordozás három áthághatatlan szabálya című írásom kapjon levegőt részében. Nem kell centizni, hogy most apa erősebb, vastagabb férfiujjai vagy anya kecses zongorista ujjai a mércék. A fontos, hogy a baba álla ne tudjon a mellkasához nyomódni. Ha a kis arca felfele néz, nem tud beleroskadni a hordozóba, és biztosítottuk a szabad légutakat. A baba fog levegőt kapni. 



3. A hordozó stabilan támassza meg a babát, ne lötyögjön benne. 

Az elöző ponthoz kapcsolódva, ha kellöen szoros a hordozó, akkor a baba nem tud beleroskadni a hordozóba. Ugyanakkor nem minden csak a légzés körül forog. 

Ha a baba elég szorosan van a hordozóján, akkor sokkal kényelmesebb a súlyeloszlás. kevésbé érezni meg a plusz súlyt, amit a gyermek jelent.  Nincs külön súly érzete, nem távolodik el tőlünk a kis teste. Ezzel a súlyát jelentősen könnyebb lesz viselnünk. A megfelelő pozícióban kellően szorosan megtámasztva a gyermeket tudjuk számára a tehermentességet biztosítani a saját súlya alól. 

Milyen az a kellően szoros?

  • Hajolásunkban, dőlésünkben velünk mozog a baba.
  • Már nem tudjuk úgy szorosabbra húzni a hordozót, hogy a kényelmes érzés megmaradjon.
  • Csatos és megkötős hordozók esetében előfordulhat, hogy a hordozót túl szorosra húzzuk. Ezt onnan vesszük észre, hogy a baba háta nem gömbölyű, a popsija felé egyenes vagy netán homorú. Ugyan a nagyobb, mozgásfejlődésben előrébb tartó gyerekek háta természetes, terheletlen állapotában már nem annyira gömbölyű, mint az újszülötteké, a természetes, terheletlen állapot azonban náluk sem az egyenes, pláne nem a homorú. Használjuk a medencebillentést, és ezt ki tudjuk védeni.
  • A baba mellkasa támaszkodjon föl a mi testünkre! A háta gömbölyűsége csak ebből kiindulva helyes. Előfordulhat, hogy a baba lejjeb helyezése miatt lazábban tudjuk csak felvenni a hordozót. A szorosság érdekében érdemes kipróbálni, milyen érzés, ha magasabbra kerül a baba. Találjátok meg azt a magasság-szorosság kombinációt, ami mindkettőtöknek kényelmes! Arra viszont mindenképp figyelj, hogy a baba ne tudjon belerogyni a hordozóba.


4. A baba vállai sokkal magasabban legyenek, mint a feneke.

A legtöbben azt a hordozási helyzetet ismerik, ahol a baba függőlegesen van a hordozó személyen, pocakkal a felnőtt felé. Lehetséges azonban olyan hordozási pozíció is, ahol a gyermek fejtől popsiig tengelye szöget zár be a felnőttével. Ezekről a függőlegestől eltérő pozíciókról egy külön összefoglaló készül. Ami a különösen fontos, hogy az eltérő pozíciók esetén is mindig magasabban legyen a baba válla, mint a feneke. Ez is a szabad légutak áramlását biztosítja. Ha a vállai jóval fennebb vannak, mint a popsija, a baba nem tud beleroskadni a hordozóba.




5. A hordozás kényelmes, otthonos és biztonságos érzés legyen neked, illetve a hordozó személynek. Bármekkora a szakértelem és tapasztalat, azt, hogy nektek mi a jó, csak ti fogjátok tudni. Mi szakemberek csak ellátni tudunk információkkal. Fogásokat, lehetőségeket megmutatni. De azt, hogy neked és a babádnak melyik eszköz, hordozási pozíció, mennyi hordozóban töltött idő stb. a jó, csak te fogod tudni megítélni. Bízz a szülői hozzáértésedben! A babának a testközelség az elsődleges, amit a hordozással megadsz neki. Bátran hallgathatsz az ösztöneidre hordozás közben is ha figyelsz a baba számára tehermentes, egészséges, biztonságos pozícióra
- a mefgfelelően alátámasztott terpesszel,
- a gyermek hátát körülölelő, legalább hónaljig megtámasztó eszközzel,
- és azzal, hogy a baba lábszárait nem feszíti ki semmi.
Ha pedig még billented is a medencéjét, akkor a kényelmi fokozatot is feljebb kapcsoltad.

További kérdésed van? 

Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem:

Telefonon a +3630/3230045 -as számon érsz el.

Ha e-mailt írnál nekem, e-mail címem: szalmikhordozas@gmail.com

Üzenhetsz on SzalMik Hordozás - Szalainé Miklós Melinda hordozási tanácsadó oldalon. és akár ismerősnek jelölve is kereshetsz a SzalMik Hordozás profilon.

Megtalálsz az on is SzalMik Hordozás profillal.

Kérlek, bármelyik kapcsolatfelvételi módot választod, kapcsolatfelvétel előtt olvasd el a SzalMik Hordozás Adatkezelési Tájékoztatóját! Bárminemű kapcsolatfelvétel esetén ez az adatvédelmi rend érvényes, a kapcsolatfelvétel az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását jelenti.



További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: