Kengurumódszer az egészségügy szemével

 A kengurumódszer az idő előtt világra jött babák megmentésében, fejlődésének támogatásában a leghatásosabb módszer. Mindenki nyer vele. A babák, a szülők, az egészségügyi szakemberek, az egészségügyi finanszírozás.

A babák műszerekkel mérhető eredményeinek javulása egyértelműen kimutatható. Légzésük, hőmérsékletszabályzásuk, vérkeringésük biztosabb, fizikális értékeik jobbak, mint nem kenguruzva. Ugyanakkor nyugodtabbak, jobban alszanak, nagyobb tempóban gyarapodnak. A kenguru módszer tehát orvosilag kétség kívül indokolt.

Dr. Bodrogi Eszter és Dr. Pataky Rozália: Nagyon PICik testközelben, avagy hogyan gondoskodjak a koraszülött babámról otthon? előadása a Magyar Babahordozó Konferencia és Fesztiválon

A szülők a családbarát ellátási modellben a legtöbbször traumatikus szülésélmény után, az első pillanattól részesei tudnak lenni a gyermekükről való gondoskodásnak. Anyai/apai mivoltuk az első percektől valósi tartalommal, kapcsolatokkal, tettekkel, döntésekkel tellik meg.

Az egészségügyi szakemberek felszabadulnak olyan gondozási tevékenységek alól, ami nem igényel szakvégzettséget, egészségügyi szaktudást. A családbarát ellátás során a PIC-eken dolgozó ápolóknak, orvosoknak a feladata, hogy amint és amennyire azt a gyermek állapota engedi, átadják a szülőknek az újszülött gondozását. A teendők sorát -egy alaposan kidolgozott rendszer szerint- megtanítják a szülőknek, akik a nap nagyjában jelen vannak a gyermek mellett az osztályon. Ez, a korábbi mindent az ápoló csinál magatartáshoz képest többlet munkát jelent a szülővel. Ugyanakkor töredékannyi pelenkázás, etetés jut például a PIC nővérre. Ideje, energiái a valóban egészségügyi tudást kívánó feladatokra fordíthatóak. Dr. Bodrogi Eszter és Dr. Pataki Rozália doktornők tapasztalata szerint ez a működés sokkal inkább tölti el az egészségügyi szakembereket is elégedettséggel. A munkáját szerető és szívesen végző egészségügyi dolgozó pedig mindenki érdeke.

A kórházfenntartók sem maradnak ki a kenguru módszer nyertesei közül. Számokkal kimutathatóan milliós összeget spórolnak meg egy-egy baba átlagosan két héttel korábbi hazaengedésén.

Dr. Bodrogi Eszter és Dr. Pataky Rozália: Nagyon PICik testközelben, avagy hogyan gondoskodjak a koraszülött babámról otthon? előadása a Magyar Babahordozó Konferencia és Fesztiválon

A változás, az átállás mindig nehéz. Egy olyan radikális változás, mint amit a kenguru módszer mindennapivá tétele igényel forradalmi hangulatú. De ez a forradalom a családok, az őket támogató civil szervezetek, és az egészségügyi dolgozók közös akaratával és tettrekészségével zajlik. Épp most is.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: