Koraszülötten hordozva_Miben hordozzam otthon és a világban a (volt) korababám?

A koraszülöttekről sokat gondolkodunk kórházi körülmények között. Ugyanakkor kevesebb szó esik arról az időszakról, amikor már otthon, családjában igyekszik a legapróbb apró megfelelni (vagy nem :) )a gyermeknevelési nagy könyvekben foglalt fejlődési lépcsőknek.

A szülők számára ez az időszak majdnem annyira rémisztő tud lenni, mint a korábbi. Hisz miután végre túl vannak a nehezén, hirtelen magukra maradnak a babájukkal, aki azért legtöbbször igényel egy időre születetteknél szorosabb egészségügyi kontrollt. De ez az apróság ettől függetlenül épp olyan, mint egy érett újszülött. És a szülőnek a korábbi hetek, hónapok készenléti, "veszélyben a gyermekem" tudatállapotból át kell billennie a van egy egészséges kerek egész babám nehéz menyországába. Jönnek a klasszikus, szülőcsoportokat/oldalakat/blogokat megtöltő gondok sora. A nem alvástól a hasfájósságon át a mindig kézben akar leniig. Aki pedig korábban kenguruzott, jó eséllyel hamar meglátja a megoldást a hordozásban.

Igen ám, de mégis miben hordozhatunk egy koraszülött babát? No és hogyan? Egyáltalán eltér valamiben egy koraszülött baba hordozása az időre születettekétől?

Haladjunk visszafelé! 

A koraszülöttség a gyermek első életévében végig egy kicsit másabb gondolkodást igényel. Erre a kicsit másabb gondolkodásra a hordozási tanácsadók erre érdeklődő részét továbbképzésen készítik fel. Egy ilyen továbbképzésre én még várok. De számos kollégámat tudom már most ajánlani, aki rendelkezik koraszülött családok hordozásának támogatásában tapasztalattal.

Nincs két egyforma hordozott baba és két egyforma hordozó szülő. Még egy családon belül sem, pláne a világban! Így a hogyanra mindig egyénileg keressük a választ. Ebben semmiben sem tér el az időre és az idő előtt született baba és családja.

Amiben viszont tudok kézzelfoghatót is mondani, az a miben hordozzunk.


Ha van hajlandóságunk kötéseket tanulni, a három nagy kendőtípusból bátran válogathatunk.



Ha hordozás, akkor 98%-ban tuti válasz a szövött kendő. A  24. hétre született babákat már hordozhatjuk kendőben.

Kezelhetőségében egyszerűbbségéből eredően sokak első választása a rugalmas kendő is egy kifejezetten jó választás lehet.

És a szövött kendők hosszabb kihasználhatóságát, ugyanakkor a rugalmas kendők könnyebb kezelhetőségét ötvöző Zsömbi, a JE PORTE MON BÉBÉ/LOVE RADIUS cég kendője is biztonságosan és egészségesen ölelheti a koraszülött babánkat.

Amire a kendőhasználat során érdemes figyelni, hogy nem minden kötés alkalmazandó születés pillanatától. Vannak olyan kötésmódok, amikor a kendő kötegben, tehát nem szétterítve csak egy kis része a szegése, hanem a kendő szélességének összes anyaga megy a baba lábai alatt/között. Figyelnünk kell rá, hogy a babának a természetes, egészséges, saját tehermentes pozíciójából adódó terpesszélességét nem feszítik-e ki a kendőkötegek. Nem olyan ördöngős ez, mint ahogy leírva hat. Legalább is azért vagyunk mi hordozási tanácsadók, hogy ne legyen az. :)



Ha a kötözgetés nem a ti világotok, de hordoznátok a karikás eszközök remek választások.

  • A karikás szövött kendő  a "hosszú kendő" rokonához hasonlóan már a 24. héttől a gyors és egyszerű választás.

  • A még egyszerűbb kezelhetőséget pedig rugalmas kendő anyagával a Pöti ( E PORTE MON BÉBÉ/LOVE RADIUS cég karikás kendője) adja.




Ha a karikás tetszik, de a féloldalas terhelés nem, neked találták ki a Close Caboo rugalmas kendő anyagú, karikás hordozót. A Caboo/Close készítői ráadásul külön gondoltak is a koraszülött vagy kis (min. 2,3 kg-os) súlyú babákra. Direkt számukra alakították ki a keskenyebb kendőszárú, könnyedebb, vékonyabb anyagú Caboo NCT Light-t.

Van tehát választék koraszülött babák esetén is. Ahogy pedig nő az apró, a lehetőségek csak bővülnek!

Minden baba hordozásra születik. A 40. hét előtt is!


További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: