Koraszülötten hordozva_A kengurumódszer kendői

A Magyar Babahordozó Konferencia és Fesztivál előadásai között Tina Hoffmann a Kenguru módszerbe adott betekintést. Ugyan a kenguru módszer nem a klasszikus hordozás, Eva és Tina közös munkája mégis egy speciális kendőtípus kialakítása volt. 

A stuttgarti Olga kórházban Eva Vogelgesang a Didymos tapasztalatával bíró Tina Hoffmannal karöltve dolgozott ki speciális hordozókendőket, hogy megkönnyítsék a koraszülött osztályon kezelt csecsemők és szüleik közötti bőr-bőr kapcsolatot és kötődést. A projekt célja elsősorban a kengurumódszer mindennapi rutinná alakítása volt az osztályon. A speciális kendők illetve a betegellátás közben épp szülő nélkül lévő babákat hordozó egészségügyi szakemberek hordozása csak ennek egy áldásos hozadéka.

A kifejlesztett kendőket 2007 óta több, mint 1000 alkalommal használták kórházakban. Több, mint 1000 alkalommal tudták már megadni az idő előtt született gyermekeknek és szüleiknek, hogy a legkritikusabb időszakban kényelmesebben haladjanak közösen az egészséges újszülötti lét felé.

Az Olga kórházban használt kendők anyagukban eltérnek a bárki által könnyen megismerhető kendőktől. Az osztályon jellemzően használt kendő alapvetően nem a klasszikus mozog vele a szülő hordozásra való. Az leginkább egy csőtoppra emlékeztet, ami annyira stabilan tartja a gyermeket a szülő mellkasán, hogy a több órás együttlét során, ha elfárad a szülő keze se mozduljon a baba a biztonságos helyéről. Ugyanakkor ha valami probléma adódna a másodperc töredéke alatt ki tudja venni a kendőből az egészségügyi személyzet és megfelelő ellátásban tudja részesíteni.

A kendők egy másik fajtája már közelebb áll a klasszikus hordozókendőkhöz. Az utolsó képen szereplő apuka ilyen kendőben sétált a monitorra kötött korababájával a kórházkertben.

A történet bája, hogy a hurciapu annyira vérbeli apa volt, hogy a babájával való hordozva levegőzéstől az sem tartotta vissza, hogy nem volt kettejüknek megfelelő öltözéke. Jobb híján anyuka rózsaszín várandós pulóverét vette magukra. A pici életjeleit figyelő monitorok szállítására pedig anyuka táskáját vitték magukkal.

(Ide vissza fogom nektek keresni a videót, amin Tina azt a belül zsebes kötést mutatja be, amit az osztályon alkalmaznak egy kis csavarral.)

Hogy miért kell a koraszülött babák lábát ebben a klasszikus hordozástól eltérő pózba helyezni?

Egyrészt, mert ez az ismert számukra. A méhen belüli létükben így helyezkedtek el. Ez igaz lenne az időre született babák esetében is. Azonban míg náluk jól leírható folyamatként alakul át a természetes testhelyzetük a hason popsit felnyomó, térdeit terpesztve maga alá húzó békésen szunyókáló csecsemőjévé, a koraszülöttekre ehhez a folyamathoz még érési, fejlődési lépcsők szükségesek.

A koraszülött babák elhelyezése egy igen fontos ápolási feladat. Ahogy a Melletted a Helyem oldalán olvashatjuk "A baba pozíciójának támogatnia kell az izomtónusát, légzését, véráramlását, emésztését, testhőmérséklet szabályozását illetve energia felhasználását. Nagyon fontos, hogy a baba önszabályozás irányába tett erőfeszítéseiben is fontos szerepet játszik, például a lábak összehúzása, a kezek archoz emelése, kapaszkodás, megragadás, lábfej és a kezek összekapcsolása, melyekkel nyugodt alvást és csendes éberséget érhetünk el."

Talán egy fokkal kézzelfoghatóbb ok, hogy annyival apróbbak, hogy a klasszikus lábaik között kendőszáras kötések egyszerűen túl széles terpeszre késztetnék őket. Nem a maguk természetesen felvett, tehermentes lábtartását eredményeznénk vele, hanem egy szélesebbre feszítettet. Ez pedig nem segíti elő a gyermek egészséges fejlődését.

Ettől a kis kendőkötési eltéréstől azonban nem kell megrémülni!
Ha koraszülött baba érkezett a családba a hordozás akkor is - akkor csak igazán- a tiétek! A hordozási tanácsadók között jó páran már erre is képezik magukat.
Jómagam egyenlőre sajnos nem rendelkezem ilyen jellegű plusz tudással. De amíg erre képzés indul, összeköthetlek titeket olyan kollégámmal, aki biztonsággal be tud vezetni titeket a hordozásba már ebben az életszakaszban is.

Minden baba hordozásra születik. A hetek számától függetlenül.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: