Kenguru módszer és a hordozás

 Kenguru módszer? Hordozás? Koraszülöttek hordozása? Hogy is van ez?

November 17.-e a koraszülöttek világnapja. Ennek apropóján nézzünk rá néhány fontosabb fogalomra az idő előtt született gyermekek témájában!

A koraszülöttségben vagy idő előtt születettségben való tisztán látáshoz ajánlom figyelmetekbe a Melletted a helyem Egyesület tájékoztató kiadványát. Ami hordozás szempontjából kiemelendő jellemző lehet, egyrészt az egyértelműség: a méret beli eltérésük az időre született gyermekekhez képest. Egy korababa nem pusztán a 37. hét előtt született, de maximum 2500 gramm. Nem ritkán akár mindössze 500 grammos apróságokról beszélünk. Idegrendszerükben és szerveik érettségében fejletlenebbek a 40. hétre született gyermekekhez képest.

A kengurumódszer az a támogatás, amivel a szüleik és a korababákat ellátó speciális egészsgéügyi részlegek - a perinatalis és neonatalis intenzív centrumok (PIC, NIC) - kísérik az újszülöttek fejlődését a hazabocsájtásukig.

A kenguru módszer veleje, hogy a szülő bőr-bőr kontaktus által "élő inkubátorként támogatja" a legtöbb esetben nagyon instabil légzésű, keringésű, hőháztartású babák stabilizálását. Azzal, hogy fizikális kapcsolatban van az idő előtt született újszülött a szülőjével, a stresszhormonok mennyisége a szervezetükben csökken. Ugyanakkor rendszeres kengurúzás során a korababák nagyobb ütemű fejlődést, gyarapodást produkálnak. Nem mellékesen mindezek eredményeképp a babák kórházban töltött ideje csökken. A szülők és gyermekük között erősödik a kötődés. A koraszülés miatti érzelmi teher, trauma a szülőkben hatékonyabban oldódik mind a felszabaduló hormonok hatására, mind a tevőleges feladataik által. Azzal, hogy babájuk gondozását a szülők látják el a kritikus időszakban is, a szülői szerep minden velejáróját valóban a születéssel megkapják a szülők. Nem csak a hazaérkezés után ismerik meg babájukat, vállnak képessé és felelőssé a gondozásában, hanem már az első pillanatoktól. Épp, mit ahogy egy időre született gyermeknél történt volna. A testközelség segíti az anyatej termelődését is, és csökkenti a szülés utáni depresszió előfordulását(1)

Bővebben a kenguru módszerről olvashattok még a Koraszülöttekért Országos Egysület oldalán például.

A kenguru módszer és a hordozás összecsengése ott kezdődik, hogy a szülő a gyermekét a testén hordja. Kenguru módszer során bőr a bőrrel érintkeznek. Hagyományos hordozás során szülő és gyermeke között a legtöbb esetben ott vannak a ruhák textíliái. A testközeliség és ennek pozitív hatásai azonban közös mindkét szülő-gyermek együttlétben.
Ahogy fentebb is írtam, a kenguru módszer stabilizálja a gyeremek hőháztartását. Ebben is összecseng a hordozással, hisz érett, időre született babáknál, vagy akár nagyobb gyermekeknél is sikerrel alkalmazható lázcsillapítás a meztelen mellkasok érintkezése. A légzés stabilizálása a testközeli gondoskodás egy másik elemével, az együtt alvással kapcsolódik. Ahogy együtt alvás során, a kengurúzás során is támogatja a szülő légzése a gyermek légzését. Csökkennek illetve megszűnnek a légzéskimaradások. A hordozás tapintási és mozgatásos ingerléssel serkenti a baba idegrendszeri érését. A kengurúzás során a mozgatásos ingerek jóval alacsonyabbak. Míg a hordozás lényege, hogy a szülő jön-megy, teszi a dolgát, míg a gyermeke rajta pihen vagy világmegismer, addig a kengurúzás egy jóval nyugodtabb, mozdulatlanabb helyzet. A szülő kengurúzás során általában egy székben ülve, vagy - kényelmesebb helyzetekben esetleg- egy emelt támlájú ágyban feküdve van együtt a gyermekével. Csak minimálisat mozdulnak akár órákon át. Nem mászkál, nem tesz-vesz a szülő kengurúzás közben. Lelassul a babájához, rá koncentrál.

Tina HoffmannBőrkontaktus a babával kórházi körülmények között előadása a Magyar Babahordozó Konferencia és Fesztiválon

Az elsőre látszólagos hasonlóság ellenére a kenguru módszer nem hordozás. Ezt fontos leszögezni. Bár például a suttgarti Olga kórházban használnak speciális kendőket, alapvetően a kengurúzás nem hordozóeszközben történik. Az Olga kórház programjában használt kendők sem arra vannak kitalálva, hogy a klasszikus hordozás adta szabadságot biztosítsák. A kenguru módszer arra koncentrál, hogy az ismerős illatokkal, hangokkal, tapintásos érzésekkel biztonságot adjon a babának, ezáltal támogatva a fejlődést, amit az anyaméhben kellett volna megkapnia. A hordozás - a tapintásos és mozgatási inger, valamint a stresszcsökkentés által- fejleszti a babák idegrendszerét, ám ennek a fejlődésnek a kiindulási alapja igen eltérő a korababák és érett újszülöttek esetén.

A kenguru módszer és a hordozás véleményem szerint egymás utáni lépcsők tudnak lenni. A kengurúzás során megtapasztalt előnyöket a hordozással tovább vihetjük. A hordozás akkor nyit lehetőségeket, amikor a kengurúzás lezárul. Az otthonába, családjához hazaadott újszülöttel.

További kérdésed van? Tanácsadást egyeztetnél? Kölcsönöznél vagy vásárolnál? Keress bizalommal!

Ha egyeztetni szeretnél velem: